Normal

Fyller Risør med trebåter

I dag starter Risør Trebåtfestival for 26. gang. Rekordmange båter og mennesker er ventet til den hvite byen.

Risør havn
Foto: Anne Wirsching / NRK

Risør er nå i ferd med å fylles opp med vakre trebåter i alle størrelser.

Årets arrangement blir trolig det største noensinne, med rekordmange påmeldte båter. Og i de siste timene før åpningen, er det hektisk aktivitet i havna.

Trebåtfestivalen starter

Det er travle dager og mange spørsmål som skal besvares. Havnesjefen i Risør, Asbjørn Østerholt, gjør sitt beste for å holde kontroll på logistikken. De første hundre påmeldte til trebåtfestivalen er garantert plass, men de femti neste båtene får plass etter som de kommer til Risør.

– Men alle skal få plass, sier havnesjef Østerholt, – om vi så må legge båtene utenpå hverandre i havna.

Og trolig må havnesjefen snu og vende på kartet noen ganger, for det er ventet rekordmange båter til årets festival.

Fullt blir det også trolig på land denne gangen. Rundt om i byen er teltene til de femti forskjellige utstillerne i ferd med å reises, - og scenene til de mange konsertene i ferd med å rigges. Festivalleder, Jon Gløersen, forteller at de aldri har hatt så mange arrangementer og aktiviteter som iår.

Men konserter og aktiviteter eller ei, denne helgen er det trebåtene som er i fokus. Det kan Odd Sverre Kolstad bekrefte. Han er skipper på vikingskipet Gaia, som er med på Trebåtfestivalen for første gang.

På kaia står Bjarne Berg med sin amerikanske kone og bundrer det store vikingskipet.. De har aldri vært på trebåtfestivalen før, og gleder seg stort til å oppleve både folkefest, båtliv og østindiafareren Gøteborg...

Og havnesjef Asbjørn Østerholt, loser stadig nye båter til kai...