NRK Meny
Normal

Fylkeslegen ber om redegjørelse

Sykehuskrangelen om hvor hjertepasienter får best behandling fortsetter. Nå ber fylkeslegen i Vest-Agder om en redegjørelse.

Sørlandet sykehus Arendal

Overlege Pål Gunnes ved Sørlandet sykehus Arendal har oversendt undersøkelsen fra Nasjonalt kunnskapssenter til Fylkesmannen i Vest-Agder. Nå ber fylkeslegen sykehuset om en kommentar til underøkelsen.

Foto: NRK

Flere hadde overlevd hjerteinfarkt om de slapp å legges inn i Kristiansand før de kom til hjertesenteret i Arendal.

Det mener overlege Pål Gunnes er den klare konklusjonen i en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter, som har sett på hjertepasienters overlevelse 30 dager etter sykehusinnleggelse.

Gunnes og de andre hjertelegene i Arendal mener sykehusledelsen bevisst fortier at flere av de som legges inn i Arendal overlever hjerteinfarkt.

– Det har ikke vært diskutert med hjertespesialistene i Arendal, og det er faktisk de som driver behandlingen av akutt hjerteinfarkt ved Sørlandet sykehus, sier Gunnes.

– Unødvendig tidstap

Krangelen mellom sykehusene fortsetter, og advarselen om konsekvenser for de som uttaler seg til media, skremmer ikke Pål Gunnes. Han er så nær opptil pensjonsalder at han ikke bryr seg, sier han.

– Det er vi som ser hjertepasientene i hvitøyet hver dag, og må love dem at de får den beste behandlingen, sier Gunnes.

– Og når man har såpass få timer på seg, bør man ikke sende pasientene via flere sykehus, for det blir et helt unødvendig tidstap. Når det er påvist en sånn forskjell mellom de to avdelingene, er det ytterst påfallende, og man burde ha tatt opp til vurdering hvorfor det er sånn, sier Gunnes.

– Ingen forskjell mellom avdelingene

Fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand, avviser på det sterkeste at man prøver å skjule undersøkelsen fra Kunnskapssenteret. Han hevder derimot at Gunnes feiltolker tallene.

– Forskerne som har gjort denne undersøkelsen konkluderer med at det ikke er noen forskjell i overlevelse 30 dager etter hjerteinfarkt, enten du har vært innlagt i Flekkefjord, Arendal eller Kristiansand, sier Engstrand.

– Er du lei av krangelen mellom legemiljøet i Arendal og ledelsen i Kristiansand?

– Nei, det er ikke noen grunn til å være lei av det. Det er fint at vi får fram slikt tallmateriale og at fagmiljøene setter seg ned og diskuterer det. I denne saken er det gjort ved flere anledninger, sier Engstrand.

– Hvorfor kommer da denne kritikken om at dere ikke tar tak i det?

– Det må nesten Gunnes selv svare på. Vi vet i alle fall at vi har hatt disse møtene og at vi har dialog.

Helsetilsynet har nå bedt sykehusledelsen om en redegjørelse i saken.