Fylkesleder om at ferske KrF-medlemmer blir delegater: – Trodde ikke dette var mulig

Du kan melde deg inn i KrF, og samme dag bli valgt som delegat til de avgjørende møtene. Fylkesleder sier partiet er «tatt på senga», og vil endre reglene.

Per Sverre Kvinlaug

– Vi trodde vi hadde en regel som sa at man hadde en karantenetid på tre måneder, men det gjelder kun i forbindelse med nominasjonsarbeid, sier fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Uansett hvilken mening man måtte ha om samarbeidsspørsmålet, tror jeg vi alle er enige om at det må gjøres noe med disse reglene, sier fylkesleder i Vest-Agder KrF, Per Sverre Kvinlaug.

En av reglene han viser til, er at en person som melder seg inn i partiet og betaler kontigent samme dag som et årsmøte, har full stemmerett. Denne kan også bli sendt videre som lokallagets delegat til både fylkesårsmøtet og landsmøtet.

Tirsdag ble nyinnmeldte medlemmer i Kristiansand KrF valgt til delegater framfor medlemmer som har lang fartstid i partiet.

Kvinlaug sier at han og andre lenge ikke trodde det var mulig.

– Vi trodde vi hadde en regel som sa at man hadde en karantenetid på tre måneder, men det gjelder kun i forbindelse med nominasjonsarbeid, sier han.

Viggo Lütcherath

Leder av lokallaget, Viggo Lütcherath mener valg av delegater i Kristiansand var helt demokratisk.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Burde speilet begge sider

Hvordan regelen fungerer i praksis, har vist seg den siste tiden. Flere har meldt seg inn i KrF for å kunne være med på å påvirke hvilken retning partiet skal ta.

Delegasjonen fra KrFs største lokallag ble så og si fullstendig blå. Medlemmene kunne velge 22 navn fra ei liste på 40. De med flest stemmer ble delegater til fylkesårsmøtet.

– Burde lokallaget i Kristiansand gjort det på en annen måte?

– Ja, i mitt eget lokallag sendte vi delegater med begge syn. Mitt klare råd til fylkesårsmøtet er at vi skal speile bildet på Agder, noe jeg håper fylkesårsmøtet følger opp, sier Kvinlaug.

Han mener det ikke er mulig å få nye regler midt i prosessen, men at dette kan endres tidligst på landsmøtet neste år.

Støtter kupp-anklage

Styremedlem i Kristiansand KrF, Celina Hagen, mente prosessen var som et kupp, fordi hun mener de valgte delegatene ikke speiler de sterke meningene på begge sider.

Celina Hagen

Mangeårig KrF-politiker, og styremedlem i Kristiansand, Celina Hagen, er opprørt over at fullstendig nyinnmeldte medlemmer sendes som delegater til det viktige fylkesårsmøtet. Selv vil hun i regjering med Ap, men ingen med hennes syn er valgt inn.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå får hun støtte av nestleder i Kristiansand KrF, Tore Smeplass.

– Slik det ble nå, så ble det som et kupp, sier han.

Mens Celina Hagen, som støtter Hareide, ikke ble valgt til delegat, blir Smeplass automatisk delagat i kraft av sitt verv som nestleder. Han er blant de to venstre-vennlige som kom med.

Nestleder uenig med leder

Smeplass mener det ikke skulle vært fritt fram å stemme på de man ville, men at delegatene burde representere begge sider.

Han er også uenig med lokallagets leder, Viggo Lütcherath, som mener kritikken som har kommet i ettertid, er et resultat av at folk er misfornøyde med resultatet.

– Ordningen ble kritisert på årsmøtet før avstemningen, så det han sier er feil, sier Smeplass.

Fylkesleder Kvinlaug vil ikke kalle prosessen i Kristiansand for et kupp, men mener det ikke bør gjøres slik andre steder:

– Jeg ønsker en tilnærming som gjør at vi får delegater som gir det riktige bildet.

Lokallagsleder Lütcherath mener utfallet gjenspeiler hva medlemmene faktisk mener:

– At KrF ikke er et sosialistisk parti.