Nytt funn kan løse ni år gammelt bankran

Funnet av en tildekket motorsykkel i skogen i Birkeland kan være nøkkelen til å oppklare det væpnede ranet av Birkenes Sparebank i 2010.

Her blir banken ranet

RANET: Overvåkningsbilder viser en av ransmennene holde en pistollignende gjenstand rettet mot en av de bankansatte.

Foto: Overvåkningskamera

– Ut ifra beskrivelser og hvordan motorsykkelen ser ut, så er det godt mulig at dette er den etterlyste motorsykkelen fra det væpnede ranet for ni år siden, sier lensmann Kjetil Nygård ved Lillesand og Birkenes lensmannskontor.

I november 2010 ble Birkenes Sparebank i Aust-Agder ranet av to bevæpnede menn.

Mens den ene ransmannen ventet på en gulmalt motorsykkel utenfor banken, truet den andre til seg «et betydelig beløp i valuta» fra de bankansatte med det som skal ha vært en pistol.

Ranssykkelen som ble brukt kjørte uten skilter og kan ifølge politiet opprinnelig ha vært grønn, men lakkert i ettertid. Den samme uregistrerte motorsykkelen ble flere ganger observert kjørende rundt på Birkeland i Birkenes i dagene før ranet.

Ransmenn stakk av på motorsykkel

RANSSYKKELEN: Mens en av de væpnede ranerne var inne i banken, viser overvåkningsbildene den andre raneren vente utenfor på en gul motorsykkel.

Foto: Overvåkningskamera

Søker etter biologiske spor

Denne uken ble det som antas å være ranssykkelen funnet til dels gjemt på heia ved Senumstad i Birkeland. Funnet av motorsykkelen ble først omtalt av Fædrelandsvennen.

– Motorsykkelen ble funnet av en person som bor i området. Nå er den hentet inn og sikret av våre krimteknikere, sier Nygård.

– Hvilken informasjon kan en motorsykkel som har ligget i terrenget i ni år gi dere?

– På ethvert åsted er det en mulighet for å finne biologiske spor. Vi vil også kunne finne en historikk på sykkelen og til personer som er tilknyttet denne. Disse vil være ønskelig å få kontakt med og få forklaringer av, forteller Nygård.

Kjetil Nygård

Lensmann Kjetil Nygård ved Lillesand og Birkenes lensmannskontor.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Voldsom ransbølge

I perioden hvor ranet av Birkenes Sparebank skjedde, ble det begått flere ran på Sørlandet. Sparebanken Pluss på Rona ble alene utsatt for flere ran. Det var også flere kioskran, bussran, og bensinstasjonsran.

– Det er for tidlig å si noe om det er en sammenheng. Jeg har heller ikke kjennskap til at dette skal være samme personer eller miljø som står bak disse ranene, sier Nygård.

Politiet vil ikke gå ut med den eksakte summen ranerne fikk med seg på grunn av taktiske hensyn, men ifølge lensmann Nygård var det en «betydelig sum».

– Alt som kan bringe saken til en løsning, er bra. Det hadde vært godt for de ansatte i banken med en oppklaring, sier banksjef Harald Flaa i Birkenes Sparebank til Fædrelandsvennen.

De to gjerningspersonene ble for ni år siden antatt å være mellom 25-30 år, før saken ble henlagt.

– Vi har ingen personer som har status som mistenkt eller siktet i denne saken, forteller Nygård.

Ran av Birkenes Sparebank

MASKERT: Begge ransmennene var maskert under ranet hvor de truet til seg en betydelig sum med penger, ifølge politiet.

Foto: Bankens overvåkingskamera / NTB scanpix