NRK Meny
Normal

Har sikret bygninger fra flammene

Brannvesenet har ikke kontroll på en kratt- og skogbrann på Høylandsheia i Lyngdal, men har sikret bygninger som tidligere var truet av brannen.

Brann i Lyngdal

Brannvesenet tar i natt en pause i slukkingsarbeidet i Lyngdal.

– Når det blir mørkt er det ikke godt å være i heia og slukke brann. Det er farlig med store høydeforskjeller og lignende, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen.

Bebyggelse som tidligere var truet er nå sikret. Noen mannskaper vil være ute i natt og holde vakt ved brannen.

Slukningsarbeidet vil fortsette så fort det lysner tidlig i morgen tidlig. Aasen er optimistisk i forhold til at de skal få tatt brannen da.

– Slik det ser ut nå mener vi at vi skal få kontroll på den. Nå blir det kaldere og vinden har stillhet og det er til vår. Når morgenen kommer og vinden kommer tilbake er det skummet igjen, men vi er helt nødt til å trekke oss ut nå og komme inn i grålysninga igjen. Erfaringa er at vi skal ta den da, sier Aasen.

Saken fortsetter under bildet

Brann Lyngdal

Brannvesenet har ikke oversikt over hvor stort område som brenner.

Foto: Lars Eie/NRK

Mye lyng og kratt

Brannsjefen opplyser at det ikke er tett skog i området. Det er mye lyng og kratt som brenner. Dermed er det begrenset hvor alvorlig skade brannen gjør.

Brannvesenet har imidlertid ikke kontroll utover å ha sikret at den ikke sprer seg til bygningene som er i nærheten, og kan ikke si hvor stor område som brenner.

– Det vil bare bli tipping, sier Aasen.

Saken fortsetter under bildeserien

Truet bebyggelse

Brannvesenet jobbet lenge med å holde brannen unna en gård. Også en hytte var i fare.

– Gården er sikret med brannmannskaper og tankbil så det er ingen fare for den lenger. En hytte inne i feltet er også berget. I det området har mannskapene nå kontroll, sier Aasen.

Brannmannskaper fra Lyngdal, Kvinesdal, Hægebostad og Mandal har jobbet med å slukke brannen. I tillegg ble sivilforsvaret kalt ut for å bistå.

Saken fortsetter under videoen

Brann Lyngdal

E39 kan bli stengt

Det var ved 19.15-tiden at brannvesenet ble gjort oppmerksom på gress- og krattbrannen på Høylandsheia i Lyngdal.

Vitner på stedet fortalte til NRK at det brant svært godt i området. Sterk vind førte røyken over E39 og gjorde sikten vanskelig.

Brannstedet ligger på sørsiden av E39 ved avkjørselen til Kvinesdal. Trafikken på E39 har foreløpig gått normalt, men det kan bli aktuelt å stanse trafikken.

Laster Twitter-innhold

Saken oppdateres.

Laster kart, vennligst vent...