Full fart for Hanne

Det går unna med Hanne Kolstø: Seks plater på fire år med fire bandprosjekter. Men nå skal hun mest være soloartist. Hør henne på SørlandsScenen i P1 onsdag ettermiddag.

Hanne Kolstø

Hanne Kolstø har mye å henge fingrene i om dagen.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Vi møter Hanne Kolstø en lørdag formiddag på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. Hjembyen hennes i mange år nå.

Hanne har tidligere arbeidet på museet i flere år, og skal denne dagen se en ny utstilling med en lokal artist hun kjenner.

– Så dette er et sted jeg har et godt forhold til. Jeg er interessert i kunst. Liker å lage ting med hendene, og liker å skrive. Og du kan vel også kalle musikken min for kunst, sier hun.

Sterk billedkunst

Hanne Kolstø har fått billedkunstner Erik Pirolt til å lage plateomslag på begge soloplaten sine.

– Jeg er opptatt av ting som treffer meg. På det nyeste coveret har jeg iscenesatt meg i Erik Pirolt sin verden. Bildet viser meg sittende rolig og stillferdig, mens jeg sager av meg armen min. Mamma skreik da hun så det, smiler Hanne. Hun håper publikum vil se mer enn det makabre i bildet.

Den nye plata "Flashblack" har uansett fått mange femmere i de store avisene.

– Det føles godt når en anmelder har tatt deg på alvor og setter ord på det han har hørt.

Selv merker Hanne Kolstø at flere kjenner navnet hennes nå, enn da hun kom med forrige plate.

– Musikkbransjefolk og journalister har kanskje oppdaget meg. Men når det gjelder folk flest, føler jeg at jeg har et stykke igjen, mener Hanne som likevel har stort tro på musikkens jungeltelegraf.

FlashBlack - Cover Hanne Kolstø sin nye plate

Slik ser coveret på den nye platen ut.

Gode anmeldelser

– Noen hører meg på konsert og anbefaler andre å høre på meg. Men det må hardt arbeid til for å beholde en posisjon. Så jeg jobber knallhardt med konserter og skriving, uten skille mellom jobb og fritid. Men det er jo dette jeg vil, ler hun.

I løpet av høsten har Hanne Kolstø spilt flere konserter i Tyskland, både i Berlin og på Reperbahn Festival i Hamburg, en av Europas største festivaler.

Hun spilte for 600 publikummere i Madrid, før hun tok charterfly til Sykkylven i hjembygda si og spilte for 60-70 gamle kjente i en gymsal.

– Og dagen etter gikk jeg tur på et fjell. Da tenkte jeg at her går det så det suser, i alle retninger, ler den utflyttede sunnmøringen.

Hanne Kolstø har også rukket sin første direkteopptreden på tv i programmet Trygdekontoret i NRK.

– Veldig nervepirrende, lærerikt og gøy.

Nå står kulturhusturné for tur på Sørlandet.

– Je skal turnere sammen med Kjetil Grande, som jag har spilt med tidligere.
Turnéstart er på Hovden 7.oktober. Så går turen til Mandal, Lyngdal, Kvinesdal, Grimstad, Vennesla og Søgne.

Tyskland og USA

– Jeg skal spille hver eneste dag i en hel måned og noen dager to konserter på en dag. Så nå har jeg hvisket til han som setter opp turneene mine at jeg trenger litt fri i jula, ler en opplagt Hanne Kolstø.

I februar skal plata hennes ut i Tyskland og i USA, og i mai reiser hun til Lofoten for å spille inn neste plate.

Tematikken er mye av det samme på de to første soloplatene.

Både som soloartist og i sine ulike bandsammensetninger veksler Hanne mellom balladelignende rolig sang, med enkel stålstrengsgitar og mer kompleks elektronisk rock og synthpop.

– Jeg er tro mot at det som kommer til meg av impulser og bruker derfor flere stilarter, sier Hanne som på sin siste plate også har hentet inn Paal Flaata til en duett.

NRK-Sørlandets Musikkanmelder Øyvind Nyvoll er imponert over Hanne Kolstø som artist,låtskriver og vokalist. Hva han sier om plata "Flashblack" hører du i SørlandsSendingas MusikkSnakk fredag ettermiddag.