Hopp til innhold

Fryseboksdødsfallet: Har funnet DNA-profil

Nye analyser har påvist en mannlig DNA-profil på snora Ragnhild Sandvold var bundet med da hun ble funnet død i en fryseboks i 1999, ifølge TV2.

Tinghuset og politistasjonen i Kristiansand

Statsadvokaten beordret i november i fjor at det ble tatt ytterligere etterforskningsskritt.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Saken ble først henlagt som selvmord, men ble delvis gjenopptatt i fjor. Folkehelseinstituttet har nå gått gjennom DNA-materialet som ble funnet på en snor bundet rundt kvinnens venstre håndledd.

Analysemetodene er blitt kraftig forbedret siden 1999, og den nye analysen er så god at Folkehelseinstituttet mener materialet kan sammenlignes med

Raymond Ingerseth-Sandvold

Sønnen til avdøde, Raymond Ingerseth-Sandvold.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

DNA-prøver fra andre personer.

– Dette betyr ganske mye. Det vi har kjempet for er tydeligvis verdt å jobbe med, sier sønnen til avdøde, Raymond Ingerseth-Sandvold til NRK.

– Viktig element

– Dette DNA-sporet, som det nå er mulig å følge videre, mener vi er et viktig element i hvert fall for å få avklart om dette er et drap og hvem som kan være drapsmannen, sier Harald Jahren, som representerer Sandvolds sønn, til TV2.

9. juli 1999 ble moren, Ragnhild Sandvold (44), funnet død i fryseren hjemme i sin egen leilighet i Søgne. Politiet mente trebarnsmoren hadde begått selvmord, og henla saken som intet straffbart forhold.

Sønnen Raymond Ingerseth-Sandvold slo seg aldri til ro med politiets konklusjon om at moren hadde tatt sitt eget liv, og har kjempet for at saken skal bli gjenopptatt.

Advokat Carl Henning Leknesund

Statsadvokat Carl Henning Leknesund

Foto: Lars Eie / NRK

– Hvem binder seg selv på hendene, legger seg i en fryseboks og putter en kasse på lokket? sa sønnen til NRK i november i fjor da det ble kjent at statsadvokaten beordret politiet om å gjøre nye analyser.

Nå øyner sønnen håp om svar i saken, og at det kan føre til at politiet finner en gjerningsmann.

– Det er ingen som tror at hun har tatt sitt eget liv, sier Ingerseth-Sandvold

– Politiet har tilgang til ny teknologi som kan gjøre at man får treff der man tidligere ikke oppnådde positive resultater, mente statsadvokat Carl Henning Leknesund.

Sandvold håper DNA-funnet kan innebære et gjennombrudd i saken.

– Det var jo veldig, veldig positivt, sier Ragnhilds sønn Raymond til TV 2.

Asbjørn Hansen

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Etterforskning kritisert

Etterforskningen viste at kvinnen hadde et sår på munnen og det er fastslått at hun var påvirket av virkestoffet alprozalam som finnes i det beroligende legemiddelet Xanor. Fryseren var tømt for mat, og ifølge kvinnens bekjentskapskrets led hun av sterk klaustrofobi.

Etter at tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen gikk gjennom saken og kom med sterk kritikk av den opprinnelige etterforskningen, ble saken forsøkt gjenopptatt, men den gang sa politiet i Agder nei.

Beslutningen om ikke å etterforske saken på ny ble anket til statsadvokaten, som kom med en klar anmodning til politiet om å gjøre nye analyser.