NRK Meny
Normal

Frykter trebåtinteressen vil dø ut

Risør trebåtfestival prøver å lokke den yngre garde til å interessere seg for båter av tre.

Risør Trebåtfestival er redd for at trebåttradisjonen vil dø ut i framtida. Godt voksne har lenge holdt liv i festivalen, men nå satses det på de unge for å bevare en viktig del av kystkulturen.

Risør trebåtfestival er Europas største og eldste trebåtfestival.

Risør trebåtfestival er redd for at trebåttradisjonen i framtida vil dø ut. Godt voksne har lenge holdt liv i festivalen, men nå satses det på de unge for å bevare en viktig del av kystkulturen.

Risør trebåtfestival

Trebåtfestivalen satser på mange aktiviteter for barna. Årets tema er «Trebåter i Redningsselskapets tjeneste».

Foto: Leif Dalen / NRK
Risør trebåtfestival

Barna kan blant annet spikke trebåter på festivalen.

Foto: Leif Dalen / NRK
Øystein Vereide

Øystein Vereide sier de lokker barn til festivalen og får foreldrene med på lasset.

Foto: Leif Dalen / NRK

11 og 12 år gamle Lisa Vik Løite og Elisabeth Halvorsen Blandford er godt under snittalderen på deltakerne på trebåtfestivalen, men synes det er gøy å jobbe som frivillige blant gamle trebåtentusiaster.

– Det er veldig gøy. Det er en tradisjon å være her, jeg pleier å være her hvert år, sier Vik Løite.

Moro for ungene

Festivalen satser nå på å få de unge med på trebåtfesten. I et eget område kan barna spikke båt, tvinne seg hoppetau eller tegne maritime motiver. I tillegg er det mange andre barnearrangementer under festivalen.

– Det ville være veldig synd dersom trebåttradisjonen langsomt døde ut. Jeg håper i alle fall at jeg ikke får oppleve at denne festivalen legges ned, sier medarbeider Øystein Johannesen.

– Det er vanskeligere å vedlikeholde en trebåt enn en plastbåt, og i 2014 har man jo dårligere tid enn noensinne, men tiltak som denne festivalen er essensielt dersom man ønsker å bevare en kystbåtkultur og trebåtkultur i Norge, sier prosjektmedarbeider Øystein Vereide.

Han håper interessen for trebåter vil øke når festivalen satser på barna.

– Foreldrene er jo også en yngre generasjon enn de som tradisjonelt sett tiltrekkes av trebåter. Så da får vi jo lurt de med på ungenes lass, kan man si, sier Vereide.