Frykter stjålne kjæledyr utnyttes som kamphunder

Dyrevernsorganisasjoner mener omfanget av mishandlingen er langt større enn det som framgår av politiets saker.

Kamphunder

Dette er hva dyrevernorganisasjoner frykter skjer med hunder som stjeles i Norge. ARKIVBILDE

Foto: EPA/Dmitry KHRUPOV / NTB scanpix

NRK fortalte fredag at politiet ofte ikke har ressurser til å etterforske tyveri av hunder. To familier på Sørlandet frykter at hundene deres kan ha blitt stjålet i et raid, men sakene er henlagt.

Ifølge veterinær Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen NOAH frykter man at hunder dras inn i skjulte miljøer hvor de mishandles på det groveste. Hun viser til dommer som bekrefter at det finnes miljøer som trener hunder til å angrep og kamp, og mener sakene fra rettsvesenet kun viser en liten andel av det som skjer.

– Vi vet hvor vanskelig det er å oppdage sånne ting. Det er derfor naivt å tro at det ikke er mer enn det politiet avdekker. Ofte blir slik kriminalitet oppdaget når politiet etterforsker andre forhold.

Hippi

NRK fortalte tidligere i uka om Hippi fra Kristiansand som har vært savnet siden juletider. Eieren frykter at det er noe kriminelt bak forsvinningen.

Foto: Privat

«Worst-case scenario»

Martinsen understreker at det i mange tilfeller kun er snakk om personer som stjeler hunder fordi de tror de kan gi dyret et bedre hjem.

– Det er vanskelig å si hva som skjer med stjålne hunder. Ulike ting skjer i ulike tilfeller. Worst-case scenario er at mindre hunder brukes i forbindelse med hundekamper og den type ting.

– Vi vet også at det forkommer i Norge at man trener hunder til å jakte på andre dyr, som katter. Jakthunder blir da trent til å jakte på en svært lidelsesfull måte.

Siri Martinsen

Siri Martinsen har gjort seg bemerket i media som en dyreelsker.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Strenge regler

Ifølge Dyrevernsalliansen har det ikke blitt avslørt organisert tyveri av hunder i Norge, men de får stadig tips av folk som mener de har sett omreisende europeiske hundetyver.

Hvis du reiser innen EU og EØS, finnes det strenge regler du må følge for å flytte dyr over landegrensene.

– Tollvesenet sjekker at alle krav er oppfylt. Er de ikke det, får du tre valg: Retur, avlivning eller karantene. Om hunden er stjålet med mål om å tjene penger, velges trolig avlivning. Karanteneoppholdet som kreves for papirløse hunder, kan koste 30.000 kroner og vare i fire måneder, sier Ole-Herman Tronerud fra Mattilsynets seksjon for dyrehelse.

Likevel tror han det er enkelt å smugle dyr om du går inn for det.

– Hvis det var et ønske om å avsløre slik kriminalitet, må grensekontrollene bli strengere. Mange ganger kan man kjøre fra Norge til Spania uten at noen sjekker dine eller dyrenes papirer.

Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i Mattilsynet

Ole-Herman Tronerud er seniorrådgiver og veterinær i Mattilsynet.

Foto: Privat

Tror flere blir stjålet nå enn før

– De siste årene har det vært en økning av folk som ringer og er bekymret for at hundene sine er stjålet, bekrefter Ulf Einar Rosfjord.

Han driver Kroodden kennel i Kristiansand som har samarbeidet med Agder-politiet siden 1969.

Avtalen går ut på å passe både hittehunder og løshunder som politiet leverer til han. Hundeeiere på Sørlandet ringer derfor han om de er bekymret for en forsvunnet hund.

Ulf Einar Rosfjord og Krodden kennel i Kristiansand

Ulf Einar Rosfjord har lenge jobbet med hunder.

Foto: Privat