NRK Meny
Normal

Frykter oppsigelser innen skole og omsorg

Ansatte i Arendal kommune kritiserer den økonomiske styringen og frykter oppsigelser når kommunen varsler kutt på 80 millioner kroner.

Arendal sentrum

Arendal kommune fikk et underskudd på nesten 60 millioner kroner i fjor og mangler 22 millioner kroner på årets budsjett.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– For noen år siden sa vi det var kuttet til beinet og på vei inn i margen. Mer innskrenkninger i driften av skoler er nesten umulig, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Arendal kommune, Kåre Mortveit.

Ifølge ham bruker Arendal mindre penger på skoler og barnehager enn andre sammenlignbare kommuner. Han er redd kutt betyr oppsigelser.

Kåre Mortveit

Hovedtillitsvalgt Kåre Mortveit i Utdanningsforbundet.

Foto: Svein Sundsdal/NRK Sørlandet

– Driftsmidler utover lønningene er det nesten ingenting igjen av. Dermed går det på antall stillinger som også er nede på et minimum. Vi får tilbakemeldinger om at det er en slitasjen fordi det er for få stillinger i dag, sier Mortveit.

Må kutte 80 millioner kroner

Onsdag ble politikerne orientert om den dramatiske økonomiske situasjonen, som skyldes svakere skatteinngang og mye større utgifter til pensjoner.

Et underskudd i fjor på nesten 60 millioner kroner og 22 millioner som mangler på årets budsjett, kan få dramatiske følger for flere sektorer i kommunen.

Mortveit i Utdanningsforbundet peker på at i motsetning til mange andre byer, har ikke Arendal noe fond til å ta slike uventede situasjoner.

– I kommunene er det vanlig å ha et fond som er en buffer for svingningene fra år til år, sier Mortveit.

Har den økonomiske styringen vært for dårlig?

– Ja, det kan det se ut som.

– Ingenting å ta av innen omsorg

Sølvi Christensen

Hovedtillitsvalgt Sølvi Christensen i Fagforbundet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fagforbundet er også er kritisk til økonomistyringen. Hovedtillitsvalgt i Arendal, Sølvi Christensen, frykter oppsigelser også i pleie- og omsorgssektoren. Hun mener det vil føre til uforsvarlige forhold.

– Det er ingenting å ta av. Da må tjenester legges ned og det meste av dette er lovpålagt, så det sier seg selv at det går ikke, sier Christensen.

Forstår at det stilles spørsmål

Rådmann Harald Danielsen forstår at det nå stilles spørsmål ved at kommunen ikke har penger på bok. Han vil ikke si hvor han mener kuttene bør tas, men at kommunen vil prøve å unngå oppsigelser.

– Vi har klart å komme i land med store omstillinger uten konkrete oppsigelser tidligere. Mitt utgangspunkt er at vi skal klare det denne gangen også, sier Danielsen.

Harald Danielsen gir formannskapet sjokktall om økonomien i Arendal

Rådmann Harald Danielsen orienterer formannskapet om den økonomiske situasjonen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK