Frykter ny katastrofe i Froland – ti år etter storbrannen

Flere fryktet tirsdag en ny storbrann i Froland – ti år etter at norgeshistoriens største skogbrann siden krigen herjet i samme område. Etter flere timers kamp mot flammene ble katastrofen avverget.

Frolands brannen 10 år etter.

Mykland i Froland kommune der en av Norges historiens største skogbranner raste i juni 2008. Ti år etter ser man tydelige spor i store områder etter brannen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Jeg trodde resten av skauen skulle ryke, sier Annett Messel etter skogbrannen i Froland tirsdag.

Messel er grunneier på området hvor det brant. Hun forteller at hun ble svært redd da hun fikk beskjed fra brannvesenet om å åpne bommen til tomten hennes på grunn av en skogbrann.

Det er litt spesielt siden det har brent så mye som det har gjort her før. Man får hjertebank når slikt skjer, forteller hun.

Annett Messel

Annett Messel fryktet det verste under tirsdagens skogbrann i Froland.

Foto: Andreas Tveit / NRK

Fryktet det verste

I starten fryktet Messel først at brannen ville bli like massiv som den for ti år siden.

– Først tenkte jeg at dette var like ille som for ti år siden, men det er veldig godt å vite at ingen flere hus, hytter eller skogsområder forsvant i denne brannen, sier hun lettet.

Skogbrannhelikopter Froland

Skogbrannhelikopteret slapp vann over brannområdet tirsdag. Det avverget en ny storbrann.

Foto: Andreas Tveit / NRK

Vakthavende brannsjef, Hans Henrik Bakke var selv med på slukkingsarbeidet av Frolandsbrannen i 2008. Fra stedet brannvesenet arbeidet i går, kunne man se det herjede området fra Frolandsbrannen fra ti år tilbake.

– Det er meget spesielt å arbeide med en skogbrann hvor man samtidig kan se det området fra hvor den moderne tids største skogbrann i Norge herjet. Det gjør noe med oss som har opplevd dette før, forteller han.

Frolandsbrannen 10 år etter

Ti år etter den store Frolandsbrannen ser man tydelige spor i naturen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
  • LES: Sliter med å få advart turister mot skogbrannfare

Kunne blitt dramatisk

– Det er tørt og ikke særlig grønt og friskt der det brant i 2008. Om denne skogbrannen når dit, er det fare for at brannen eskalerer voldsomt, sa vakthavende brannsjef, Hans Henrik Bakke til NRK under slukningsarbeidet i går.

Etter å ha satt inn store ressurser og skogbrannhelikopter avverget imidlertid brannvesenet brannens spredning til det meget utsatte området hvor Frolandsbrannen herjet for ti år siden.

Hans Henrik Bakke under skogbrann i Froland

Hans Erik Bakke syntes det var spesielt å jobbe med gårsdagens brann såpass tett på området han jobbet med å slukke storbrannen i Froland for ti år siden

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Brannen startet mest sannsynlig av et lynnedslag i området og ble først observert av en luftambulanse. Totalt ble 90 mål skog, altså 90.000 kvadratmeter svidd av.

Bakke er klar på at brannen kunne ha blitt svært vanskelig å stoppe hvis ikke luftambulansen hadde observert røykutviklingen såpass tidlig.

– Hadde det ikke vært for luftambulansens observasjon, kunne denne brannen blitt veldig mye større. Den ville ha utviklet seg og gjort situasjonen mye vanskeligere for oss å takle, forklarer han.

Verste sommertørke på 71 år

Norge er inne i sin verste i sommertørke på 71 år. Vedvarende høye temperaturer og så å si ingen nedbør har gitt økt skogbrannfare i sommer.

Det tørre og varme været skal vare minst ut neste uke. Noen få regnbyger hjelper verken for bøndene som sliter med tørken eller tørre skoger.

Brannfaren i Agder er så høy at brannsjefene i Agder-fylkene har inndratt alle dispensasjoner som er gitt i forbindelse med skogsdrift.

Skogbrann i Froland

Brannvesenet etablerte seg ved Flekevatn i Ytre Lauvrak i Froland tirsdag.

Foto: Andreas Tveit / NRK