Frykter flere togavganger kan føre til nedlagte stasjoner

Pendlerforeningen frykter at togstasjoner kan bli lagt ned dersom det nå blir flere togavganger. Samferdselsministeren sa denne uken at det jobbes for flere togavganger annenhver time mellom Oslo og Kristiansand.

Sørlandsbanen

Pendlerforeningen i Vest-Agder er bekymret for om flere avganger på Sørlandsbanen kan føre til færre stoppsteder og i verste fall nedlagte stasjoner. (Arkivfoto)

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Terje Høyland

Terje Høyland, leder av Vest-Agder Pendlerforening, er positiv, men også litt skeptisk til løftene fra samferdselsministeren.

Foto: Frans Kjetså / NRK
Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i Mo i Rana

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ønsker å øke antall avganger på Sørlandsbanen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Fra neste år kan det bli daglige togavganger nesten annenhver time mellom Kristiansand og Oslo. Regjeringen lover nesten like mange avganger til Stavanger. Det fortalte samferdselsministeren da han besøkte Arendal mandag. Pendlerne er både positive og skeptiske til lovnadene fra Ketil Solvik-Olsen.

Frykter det får konsekvenser for pendlerne

Leder av Vest-Agder Pendlerforening Terje Høyland synes det er positivt at politikerne snakker om flere avganger på Sørlandsbanen, men frykter imidlertid at dette samtidig kan bety færre stasjoner og stoppesteder.

– Vi har hørt om det før. Det har kommet flere avganger, men det har også rammet en del togstasjoner i form av redusert stopp. Derfor er jeg ikke helt overbevist om at dette ikke kan få konsekvenser for pendlerne, sier Høyland til NRK.

Vil ha åtte avganger i døgnet

I dag er det fire togavganger mellom Kristiansand og Oslo. Da samferdselsministeren mandag var på besøk på Sørlandet sa han at ønsket er at dette antallet skal økes.

– Det er en del ting som må på plass, men vi ser nå på mulighetene for å doble antall avganger på Sørlandsbanen, altså åtte avganger i døgnet, sa Solvik Olsen.

Det innebærer at man får en tilnærmet totimersfrekvens på denne strekningen.

Målet er å øke fra fire til åtte avganger på hverdager mellom Oslo og Kristiansand, og fra fire til sju gjennomgående avganger mellom Oslo og Stavanger.

Vil ha flere avganger på kveldstid

«Flere avganger vil gjøre det mer fleksibelt, men det må ikke ramme pendlerne ved at det blir færre stopp»

Terje Høyland, leder av Vest Agder Pendlerforening

Regjeringen har startet en prosess for å se på trasevalg, plassering av togstasjoner og antall stoppesteder i framtiden.

Solvik Olsen sier fagfolk nå jobber videre med prosessen.

– Jeg kommer ikke til å ta en beslutning på dette i dag for det vil kortslutte hele prosessen.

Høyland i Pendlerforeningen mener det er et stort behov for flere togavganger på kveldstid slik at man har muligheten til å jobbe overtid og å komme hjem på kvelden.

– En sak jeg kommer til å følge med argusøyne

Han sier også at forventningene til statsråden er høye.

– Jeg forventer at statsråden holder det han har sagt i Stortinget, at han prioriterer pendlerne og at han legger inn noen føringer med tanke på bestillingene til NSB og Jernbaneverket.

Hans Fredrik Grøvan (KrF), som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen i Stortinget, har tidligere tatt opp togavgangene med statsråden i spørretimen. Grøvan synes det er viktig å beholde alle stasjoner for å få flere til å bruke tog.

– Dette er en sak jeg kommer til å følge med argusøyne. Håpet mitt er at de fortsatt kan opprettholde stoppfrekvensen som vi har i dag med stopp på hver stasjon. Det er en oppgave kan kommer til å ta på alvor, sier KrF-politikeren.

NSB ønsker ikke å kommentere planene og flere togavganger, så lenge saken er til utredning under samferdselsdepartementet.

Frp Ketil Solvik Olsen E18 Aust-Agder

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (i midten) var mandag i Arendal for å prate om planene for ny E18 mellom Arendal og Tvedestrand. Da ble også flere avganger på Sørlandsbanen tatt opp.

Foto: Odd Rømteland / NRK