NRK Meny
Normal

Frykter medie-mangfoldet forsvinner

Fædrelandsvennen og Agderposten sluker lokalaviser. - Uheldig, sier ordfører.

Avis forsider

Mange aviser på få hender - kan true mediemangfoldet.

Foto: Aud Refseth / NRK

Mediehusene Fædrelandsvennen og Agderposten strammer grepet om lokalavis-markedet på Sørlandet.

De aller fleste seriøse små-avisene er nå helt - eller delvis - kontrollert av de to mediehusene i Agder. Den siste som nesten ble slukt hel er Kristiansand Avis.

Det får Kristiansands ordfører Per Sigurd Sørensen til å reagere

- Jeg er opptatt av et mediemangfold i byen. Det har Kristiansand Avis bidradd til - men når også denne avisen kommer inn under Fædrelandsvennens paraply - så er det grunn til å stille spørsmål om vi får mer like profil på de ulike mediene. Det vil være uheldig, sier Sørensen.

Frykter manglende mangfold

Fædrelandsvennen og Agderposten har sakte men sikkert støvsugd Sørlandet for aviser, radio- og tv-stasjoner. De to har kjøpt seg opp til dominerende aksjeposter - eller 100 prosent eierskap - i et titall aviser og etermedier.
Tidligere i november kjøpte Fædrelandsvennen Farsunds Avis. Nå har de kjøpt nesten halvparten av gratisavisen Kristiansand Avis.

LES: Kjøper konkurrent


Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, er redd for at avisene nå skal bli for like.

- Mediehuset Fædrelandsvennen velger sin profil, Kristiansands Avis har valgt en annen profil. Nå frykter jeg de blir for like i sin måte å drive journalistikk på, sier Sørensen.

- Redaktøren er suveren

En gratisavis var i ferd med å vokse seg stor og få slagkraft - med et opplag på nærmere 40 000. Fædrelandsvennen bladde opp det som skulle til for å sikre seg 49 prosent eierskap.

Lars Erik Torjussen, direktør i Fædrelandsvennen, sier han forstår bekymringen over manglende mangfold i media. Men han deler ikke ordførerens frykt.

- Nå var det et utgangspunkt som vi så de begynte å få fasong på - og vi ønsket å være med å utvikle den. Men redaktøren av Kristiansands Avis er suveren, sier Torjussen.

- Eierkonsentrasjon er en ulempe

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, ser ikke med glede på høstjakta til Fædrelandsvennen. Han skjønner godt at ordføreren i Kristiansand er bekymret.

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold

Foto: Roald Berit / SCANPIX

- Eierkonsentrasjon er aldri en fordel. Det er en ulempe i mediabransjen som i alle andre bransjer. Men noen gang kan det være bedre enn alternativet - som er nedleggelse, sier Kokkvold.

Han mener de to store redaktørene på Sørlandet nå har et helt spesielt ansvar.

- At man faktisk - selv om man har samme eiere - må man ha forskjellige meninger. Det håper jeg redaktørene er fullstendig klar over, sier Kokkvold.

Avisen Agder neste?

Agderposten i Arendal eier Grimstad Adressetidende, Lillesandsposten og Vennesla Tidende. Fædrelandsvennen har interesser i avisa Lindesnes, Farsunds Avis, Søgne og Songdalen Budstikke, Aust Agder Blad og Tvedestrandsposten - og i tillegg kommer tv og radio.

Direktøren i Fædrelandsvennen avviser at han er på høstraid. Det er ikke mange attraktive lokalaviser igjen.

Den eneste avisen med litt størrelse som er igjen - er avisen Agder i Flekkefjord, sier Torjussen, som med et smil om munnen ikke vil avvise at Agder er på ønskelisten.