Hopp til innhold

Advarer mot at private helsebedrifter tar fagfolk fra sykehusene

Sykehusdirektør ved Sørlandet sykehus, Jan Roger Olsen, advarer mot at de private helseinstitusjonene tar fagfolkene fra det offentlige helsevesenet. Han er likevel meget positiv til at 12 private helsebedrifter nå inngår et helsesamarbeid i Sørlandsparken i Kristiansand.

Teres Sørlandsparken

Privatsykehuset Teres Sørlandsparken er med i det nye private helsesamarbeidet i Sørlandsparken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Helse Sørlandsparken

'Helse Sørlandsparken' er et samarbeid mellom 12 private helseaktører.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Nyvinningen "Helse Sørlandsparken" i Kristiansand består av 12 ulike private helsebedrifter og blir en betydelig helseaktør på Sørlandet.

De siste årene har mange helserelaterte bedrifter etablert seg i Sørlandsparken, og nylig ble det klart at 12 helsebedrifter i området nå inngår et formelt samarbeid for å gi kundene et helhetlig behandlingstilbud.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus sier til NRK at han er meget positiv til denne utviklingen, men advarer mot at private aktører "tar" dyktige fagfolk fra det offentlige helsevesenet.

Slipper sykehusbelastningene

Jan Roger Olsen ser faren for at de private helseaktørene kan ta dyktige fagfolk fra det offentlige helsevesen og kan tilby bedre lønns- og arbeidsforhold enn i det offentlige.

Jan Roger Olsen

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen har få motforestillinger mot at små private helseaktører 'slår seg sammen' og bygger opp større private helsesentre.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

– Her kan det ligge en utfordring og her må det være en åpenhet om lønnsvilkår og annet. For hvis det skal være noen fare med slike private helseaktører, så er det at det her kan dannes en lønns-elite som heller ikke har de belastningene med vaktberedskap og akuttberedskap og alle de forpliktelsene vi har som et offentlig foretak. Så her ligger det en utfordring som det må være en oppmerksomhet rundt, sier han til NRK.

Sykehusdirektøren ved Sørlandet sykehus forventer at både det offentlige helsevesen og de som jobber i det private har et fokus på dette, for å unngå at begge parter havner i problemer på lang sikt.

– Jeg forventer at partene har respekt for dette og ser dette i et langsiktig perspektiv. Og skal dette være bærekraftig, så må det skje i en samforståelse, sier Olsen til NRK.

Positivt at kompetanse samles

Sykehusdirektøren sier at han ikke kjenner inngående til hva som ligger i samarbeidsprosjektet "Helse Sørlandsparken", men gir uttrykk for at han generelt er positiv til at helsekompetanse samles.

– Prinsipielt er jeg svært positiv til at kompetanse og kapasitet innenfor helsesektoren samles. Det gjelder på sykehusnivå og vi oppfordrer til samarbeid på kommunenivå. Vi trenger robuste og gode fagmiljøer. Og prinsipielt har jeg samme vurdering når det gjelder private tjenester. Det høres svært gunstig ut at man samler seg i større enheter og kan gi et breddespekter i tilbudet til pasientene. Og man kan også over tid utvikle tjenester hvor det er synergier og samspill mellom de ulike aktørene, sier han.

Olsen tror også at pasientene vil ha nytte av større enheter.

– Også som pasient og som bruker vil det være fornuftig å gå inn i ett senter. Jeg vet kanskje ikke alltid hva som feiler meg når jeg har vondt i ryggen eller andre deler av kroppen, men jeg kan oppsøke ett senter og få råd, og jeg kan også bli henvist til ulike aktører som kjenner hverandre og som har et samspill, sier han.

– Ser du ingen problemer i forhold til slike store private helsesentre?

– Nei, faktisk ikke. Jeg ser dette som en positiv utvikling i tråd med det som vi ser for oss når vi ser på helsetilbudet på Sørlandet i et langsiktig perspektiv. Det vil vokse opp relativt sterke regionale enheter ulike steder på Agder. Forutsetningen er at man må få en nærhet, så enhetene må ikke bli så store at det blir for stor avstand til befolkningsgruppene. Men dette vil regulere seg selv ut ifra tilbud og etterspørsel.

– Vil ikke kunne vokse

Harald Hageland (SV)

Bystyrepolitiker Harald Hageland (SV) mener 'Helse Sørlandsparken' ikke kan vokse og tilknytte seg nye helsebedrifter uten å bryte den vedtatte kommuneplanen for området.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Gruppeleder i SV i Kristiansand, Harald Hageland, sier til NRK at det etter hans mening ikke vil være mulig for "Helse Sørlandsparken" å vokse og tilknytte seg nye helsebedrifter i Sørlandsparken.

Sørlandsparken er et sted for storhandel, og en etablering av flere helsebedrifter i området vil bryte med kommuneplanen, ifølge Hageland.

– Det er uproblematisk at de helsebedriftene som allerede ligger i Sørlandsparken inngår et samarbeid, men hvis dette resulterer i at helsebedrifter som ikke er i Sørlandsparken i dag, går inn i dette samarbeidet, så mener vi at dette vil være i strid med kommuneplanen.

– Så slik SV ser det så kan ikke dette helsesamarbeidet utvides eller vokse i fremtiden?

– Nei, det kan vi ikke se at det kan gjøre. I alle fall ikke i den forstand at det er nye virksomheter som skal tiltrekkes annet sted fra, enn de som allerede er etablert i Sørlandsparken, sier Hageland.

Et supplement

Lars Dahlen

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen mener private helsesentre er et supplement til det offentlige.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Lars Dalen, er positiv til det private helsesamarbeidet i Sørlandsparken, og han mener dette tilbudet vil være et godt supplement til det offentlige helsetilbudet.

Han tror ikke de private vil "stjele" fagfolk fra det offentlige.

– Det er i alle fall ikke en problemstilling nå, men det kan jo bli en konkurransesituasjon fremover. Men dersom de private gir høy lønn for å lokke til seg offentlige helsearbeidere, så vil jo dette igjen føre til høyere priser for pasientene. Så dette vil nok markedet styre, sier Dalen.

Han tror private helsesentre bare er starten på en utvikling som vil forsterkes i tiden fremover.

– Dette er positivt dersom det er et marked for det og dersom det finnes pasienter som vil betale, sier helse- og sosialdirektøren.

Distriktene vil tape

Kari Henriksen

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) tror folk i distriktene taper på etablering av private helsesentre som i hovedsak vil skje i urbane strøk.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet i Vest-Agder, Kari Henriksen, synes det er bra med samarbeid i helsesektoren, men tror det er folk i distriktene som taper på etablering av større private helsesentre.

– Samarbeid er bra og det er jo noe av det vi har etterlyst både i offentlig og privat helsetjeneste. Det har vært altfor lite samarbeid og altfor lite fokus på at syke mennesker ofte trenger tilbud fra flere fagfolk og flere fagområder for å bli friske.

– Er det en konflikt mellom offentlige og private helsetjenester, eller lever begge parter godt med hverandre?

– Vår regjering hadde som mål at det skulle være en god symbiose der det private er et viktig supplement til det som skjer i det offentlige. Vi må forsikre oss om at vi bruker fellesskapets penger på de områder der folk trenger det mest. Vår regjering var opptatt av å få en utjevning av de sosiale forskjeller når det gjelder tilgang til helsetjenester, og det lyktes vi langt på vei med. Vi brukte fellesskapets penger på de viktigste områdene. Den nye regjeringen har en strategi hvor fellesskapets penger skal brukes likeverdig mellom offentlige og private sykehus. Det mener jeg er en feil retning å gå. Og det kan være det vi nå ser resultatet av når det gjelder private helsesentre. Og det kan være verdt å merke seg at det kommer i kristiansandsområdet og ikke i distriktsområdene.

– Så det er pasienter i distriktene som etter din mening vil kunne tape når man etablerer større private helsesentre?

– Ja, pasientene i distriktene vil tape. Også tror jeg det vil være en del pasientgrupper som ikke vil være attraktive for det kommersielle markedet. Det vil være vanskeligere å tjene penger på pasienter med en komplisert sykdom, og disse vil måtte få et tilbud gjennom det offentlige. Og markedets logikk er slik at markedet opptrer der det er betalingsvilje og betalingsevne. Og den er større i de store byene enn ute i distriktene, avslutter Henriksen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %