Frykter høstflom

Valleordføreren frykter høstflommer, fordi vannmagasinene er fulle. Agder Energi mener dette ikke er noe problem.

Flom i Jostedalen
Foto: Iren Vatne

Vannmagasinene i fjellet er så å si fulle og dette bekymrer ordføreren i Valle, Steinar Kyrvestad.

Han frykter at kraftselskapene ikke tapper nok ned for å unngå flom.

Kyrvestad tror kraftselskapene tenker mer på penger og økonomi.

Steinar Kyrvestad

Steinar Kyrvestad

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Vann er penger

- Jeg tror energiselskapene tenker slik at hver dråpe vann som sendes ut representerer tapte penger. Det er i alle fall i bakhodet hos dem, sier Kyrvestad.

Han er vant med at tapping av magasinene fungerer som en buffer mot høstflommen, ta vare på noe av vannet og slippe ut etterhvert. Dette har kraftselskapene allerede fått beskjed om. Fyllingsprosenten i magasinene er i dag over 93 prosent av full kapasitet.

Presiserte

Derfor sendte Norges Vassdrags og energiverk for ikke lenge siden ut en presisering til kraftselskapene om at det er i regulanten som har ansvar for å tappe såpass fra magasinene at en flom unngås.

Steinar Kyrvestad tror kremmerånden er mer tilstede i dag enn for noen år siden, og at kraftselskapene ikke slipper ut mer vann enn det de må.

- Da kan vi likevel komme i den situasjonen at magasinene er fo fulle til å være en buffer når høstregnet kommer, sier Kyrvestad.

Har kontroll

- Vi er veldig bevisste på det samfunnsamsvaret vi har og kan berolige Kyrvestad og alle andre om at vi følger sitasjonen nøye og kan håndtere den slik at vi unngår flom i eventuelle nedbørsperioder, sier informasjonssjef Realf Ottesen i Agder Energi.