Bruken av bærbare musikkspillere har økt voldsomt, og fagfolk frykter at den jevne og langvarige belastningen vil gi en strøm av hørselsskader om få år.
LIKER DET HØYT: Anna Helene Andreassenhører på musikk så fort hun ikke har noe annet å gjøre.
Foto: Espen Bierud / NRK- Jeg bruker spilleren rundt to timer hver dag. Jeg hører på når jeg sitter på bussen og når jeg ikke har noe annet å gjøre, og jeg spiller ganske høyt, sier Anna Helene Andreassen.
Musikken har blitt vår beste venn - ikke bare hjemme, men over alt tar vi den med oss. Den følger oss tett på ørene, time etter time, og volumet er ofte høyt.
Det er grunnen til at eksperter nå frykter konsekvensene.
Langvarig bruk skader
- Når vi bruker en Mp3-spiller over lang tid vil hårcellene i det indre øret bli skadet, sier en av landets fremst hørselseksperter, Georg Træland ved Hørselsklinikken i Arendal.
SER ALLEREDE KONSEKVENSER: Audiolog Georg Træland frykter en strøm av hørselsskader om få år.
Foto: Espen Bierud / NRKHer har man allerede sett alvorlige skader hos unge Mp3-brukere.
- Vi har hatt ungdommer her som har sovnet med Mp3-spilleren og fått store skader. Tidligere gikk batteriene tomme, men nå våkner man også med lyd på øret og kan ha fått betydelig hørselsnedsettelse på kjøpet.
Problemet er ifølge Træland at man i dag bruker spillerne i så mange timer at man får en helt annen lyddose enn tidligere. Nå vil man kunne gå med en Mp3-spiller eller iPod i åtte-ni timer før den går tom for batteri.
Sprengte trommehinnene
Malin Lillejord er en aktiv Mp3-bruker. Hun hører på musikk så ofte som mulig, og har en gang fått merke bruken på kroppen.
- Jeg har fått skader av det før. Jeg holdt på å miste hørselen fordi trommehinnene mine ble sprengt, men det gikk heldigvis greit, sier Lillejord.
GLAD I MUSIKK: - Når ikke læreren ser på meg bruker jeg spilleren hele tiden, sier Malin Lillejord.
Foto: Espen Bierud / NRK