CargoNet som er den største transportøren av gods på jernbane i Norge, har tapt penger i mange år. I desember i fjor, kuttet de i tilbudet.
På strekningen mellom Oslo og Kristiansand ble fire av fem daglige tog tatt bort. Denne reduksjonen av godstransport på bane tilsvarer 30.000 lastebiler på norske veier, sier direktør i Spekter, Sverre Høven til NRK.
Årsaken er at det ikke er lønnsomt å frakte gods på tog.
Direktør i Spekter, Sverre Høven sier at situasjonen er kritisk.
Foto: Frans Kjetså / NRKTog erstattet av lastebiler
Det har fått konsekvenser for PostNord.
– Vi har kuttet togandelen til Kristiansand med 70 prosent. Vi kjører lastebiler i stedet, sier kommunikasjons- og markedsdirektør i PostNord Ole A. Hagen.
Han sier at selskapet er lokalisert ved jernbaneknutepunkter og at de i utgangspunktet ønsker å bruke tog. Færre avganger på Sørlandsbanen og andre forhold gjør det vanskelig.
– Raumabanen er lagt ned, Bodø er i fare som knutepunkt på Nordlandsbanen og det er problemer med å få gods fram til Narvik, sier Hagen.
Kommunikasjons- og markedsdirektør i PostNord Ole A. Hagen, sier at selskapet har erstattet transport på tog med lastebiler.
Foto: PostNord / PrivatHan påpeker at dette skjer samtidig med at det stadig blir bedre veier. Det gjør det mulig å benytte lengre vogntog. Dessuten går det fortere. Da går kostnadene ned.
Høven i Spekter sier at jernbanen er i en helt annen situasjon. Der har det skjedd lite når det gjelder effektivitet.
– Å kjøre tog som er dobbelt så lange som i dag, gjerne over 700 meter, vil øke effektiviteten. I tillegg er det viktig å få gods raskt fram. I dag varierer punktligheten veldig.
Siden desember i fjor har PostNord kuttet det meste av gods på jernbane til Kristiansand. Lastebiler har tatt over.
Foto: Morten Klaussen / NRKBer om miljøstøtteordning
I nasjonal transportplan er det satt av 18 milliarder kroner til bedre infrastruktur på jernbanen. Målet er å gjøre den mer lønnsom.
Høven mener det ikke hjelper i den akutte situasjonen man står i nå.
Derfor har han i samarbeid med transportører og kunder vært i kontakt med Samferdselsdepartementet for å få på plass en akutt ordning.
– Nå er situasjonen så kritisk at vi ber om en miljøstøtteordning som man har fått i sju andre EU-land.
Høven tror det kan være løsningen på kort sikt inntil andre tiltak tar over.
Ifølge ham ligger forslaget fortsatt på statsrådens bord.
Kan være slutt på godstog
Dersom det ikke blir noen støtteordning tror han det vil bety slutten for hele godsnæringen på jernbane, og at det kan skje raskt.
Da blir det enda mer trafikk på veiene.
– Hvis hele godsnæringen legges ned, blir det 1000 flere vogntog på veiene daglig. Det vil øke CO₂-utslippene med 175 000 tonn i året. Det tilsvarer utslippene til 80 000 biler, sier Høven.
NRK har forsøkt å få samferdselsminister Jon Georg Dale i tale uten å lykkes.
- LES:
-
Godstransport på Nordlandsbanen.
Foto: Sigurd Steinum / NRK