NRK Meny
Normal

Sommeridyllen kan forsvinne

På Stemmen i Vennesla frykter lokalbefolkningen at de skal miste sitt eneste gode badested. Demningen som holder på vannet brukes ikke lenger, og står i fare for å bli revet.

Video Frykter for sommeridyllen

VIDEO: Stedet brukes til både bading og fisking, og er en møteplass for lokalbefolkningen.

Den nesten 100 år gamle demningen som holder Lonavannet på plass, brukes ikke lenger av Høie-fabrikken på Mosby.

Går mot riving

Bading Stemmen

Badeplassen kan være en saga blott.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Siden firmaet ikke har bruk for demningen, vil Høie rive den.

Vennesla kommune foreslo at Høie Eiendom skulle senke vannspeilet med to meter, og mente at de på den måten ville få lavere økonomiske kostnader.

Høie Eiendom sa seg villig til å betale for nedsenking av vannet, mot at vennesla kommune overtok ansvaret.

Det har kommunen takket nei til, grunnet kostnadene det vil medføre.

Dermed går det mot riving, om ikke kommunen ombestemmer seg.

– Ett fett for oss

Ole Holbæk-Hanssen

Ole Holbæk-Hanssen i Høie Eiendom.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Daglig leder Ole Holbæk-Hanssen i Høie Eiendom AS, sier til NRK at Høie avventer riving i påvente av at kommunen skal vurdere saken på nytt.

– Det er ett fett for oss, men det er innbyggere i Vennesla kommune som har vært ganske sterk på at de ønsker å beholde dammen. Da synes vi det er riktig at de får en sjanse til å se på det en gang til, sier Holbæk-Hanssen til NRK.no.

– Blir et myrhøl

Om demningen rives blir badevannet til en stor myr, noe som får brukerne av vannet til å fortvile.

– Det blir bare et svært myrhøl, og da blir det helt dødt her. Jeg tror ikke turistene vil stoppe ved busslomma der oppe en gang, for det vil lukte pyton her, sier Knut Ivar Bakkland, som har mest lyst til å flytte dersom dersom demningen fjernes.

– Jeg vil nesten grine når jeg tenker på det. Det er fryktelig leit. Jeg ønsker inderlig at Høie Eiendom og Vennesla kommune kan konstruktivt sette seg ned sammen og se etter en løsning alle parter kan leve med, sier Ruth Brenna, som har bodd ved vannet hele livet.

Kritisk velleder

Nils Olav Vehus

Nils Olav Vehus er meget kritisk til kommunens nei.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Leder for Stemmen Vel, Nils Olav Vehus, ber innstendig om at kommunen tar affære.

– At Høye vil kvitte seg med det, det har vi forståelse for. Men nå må Vennesla kommune hoste opp midler, ber Vehus via NRK.

– Det vil stå igjen som et svart monument for vannstyre av de øvre bygdene i Vennesla, mener han, om kommunen ikke finner pengene til å bevare demningen.

Døra på gløtt

Torhild Brandsdal

Torhild Brandsdal, ordfører i Vennesla.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Ordfører Torhild Brandsdal i Vennesla sier det må ha kommet nye elementer inn i bildet, for at kommeunen skal overta demningen.

– Kommunen må se på saken og se om det er noen nye elementer. Hva sier fylkesmannen, hva sier Direktoratet for naturforvaltning. Har det kommet nye elementer, så får vi ta det seriøst, sier Brandsal til NRK.

– Jeg skjønner at det kanskje har kommet nye momenter, blant annet ved at det ikke skal være minstevannføring, sier Brandsdal, og varsler videre dialog med dagens eiere av demningen.

Dermed kan det være håp i hengende snøre for badefriskusene.