NRK Meny
Normal

Folkemusikk har trange kår

Kjent musiker i Setesdal frykter for folkemusikkens framtid. Nå må tiltak iverksettes, mener Kirsten Bråten Berg.

Kirsten Bråten Berg

Kirsten Bråten Berg

Foto: Grappa

I øvre del av Setesdal lever tradisjonsmusikken under trange kår, skal vi tro blant andre musiker Kirsten Bråten Berg.

For et par år siden ble folkemusikklinja ved Valle vidaregåande skule lagt ned.

Og nå har kommunene Valle og Bykle satt igang et eget forprosjekt, der målet er å redde folkemusikkarven

Må gjøres tilgjengelig

Munnharpa ligger naturlig i hånda til Daniel Sandèn Warg. Han er på mange måter kjerringa mot strømmen i Setesdal. Han er svensk og flyttet til Setesdal på grunn av villskapen i folkemusikken, som han selv uttrykker det. Han spiller fast med Odd Nordstoga, og han har til og med adoptert valle-dialekten fullstendig. Han tror folkemusikken må gjøres mer tilgjengelig for ungdommene.

 

Et prosjekt som nylig er satt igang av kommunene Valle og Bykle, i tillegg til Setesdal Spelemannslag har som mål å styrke folkemusikkmiljøet, slik at denne delen av Setesdalsidentiteten blir mer synlig, sier Prosjektleder Hege Sandhaug

Inn i skolen

I stua til Kirsten Bråten Berg har det vært spilt mye folkemusikk gjennom årene. Det gjøres fortsatt, men i mange av sambygdingenes stuer har det stilnet. Hun er bekymret for situasjonen. Berg mener løsningen ligger i skolen. Da blir mange med fort, og talentene vil utkrystallisere seg. For nå er det grunn til å rope varsku.

Det er mange unge som heller spiller gitar, piano og i korps. Det er stor musikalsk interesse, men ikke for folkemusikk. De unge må lures litt inn, mener hun.

Daniel Sandèn Warg tror folkemusikkprosjektet som nå skal settes igang er svært positivt, men han advarer samtidig mot å tvinge tradisjonsmusikken på setesdølene