NRK Meny
Normal

Frykter dropouts med få lærlingplasser i Vest-Agder

Drøyt to måneder etter skolestart står 275 elever i den videregående skole i Vest-Agder uten lærlingplass i bedrift. Et stort samfunnsproblem, mener Fagopplæringssjefen i Vest-Agder.

Byggeplass
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Det er klart det er en risiko for at elever blir sittende på gutterommet, sier Fagopplæringssjefen i Vest-Agder, Kai Flottorp.

Ytere i stedet for brukere

Han er bekymret for statistikken som viser at Vest-Agder har hatt en nedgang på 15 prosent når det kommer til formidling av lærlingplasser. For mens det i fjor ble formidlet 537 lærlingplasser, er det samme tallet i år på 458.

– Det er et stort samfunnsproblem. Det hadde vært fint for disse unge menneskene å kunne bli en del av et yrkesliv og få dem til å bli ytere i samfunnet, i stedet for brukere av samfunnsressursene, sier Flottorp

Han peker på konjunktursvikten i næringslivet som en av årsakene. Mest utsatt er leverandørindustrien til oljesektoren og byggfagene.

Skolebasert fagopplæring

De som ennå ikke har fått lærlingplass i bedrift, får tilbud om å gjennomføre fagopplæringen på skolen.

– Det vil si at de får et slags skolebasert tilbud, som fører frem til fag- eller svennebrev, forklarer Flottorp, og sier at alle får tilbud om skolebasert fagopplæring.

I Vest-Agder har 136 takket ja til til slik undervisning, fylkeskommunen har ikke oversikt over hva de resterende 139 elevene gjør, sier Flottorp.

– Noen tar studiespesialisering, andre velger å ta en jobb eller gå i militæret, men alle har fått et tilbud, sier fagopplæringssjefen, som nå frykter at antall dropouts i fylket vil øke grunnet for få lærlingplasser.