NRK Meny
Normal

Norske fornøyelsesparker vil forby droner

Norske dyre- og fritidsparker frykter droner kan skade både mennesker og dyr dersom de faller ned. Flere parker vil forby enhver bruk innenfor gjerdene.

Anders Martinsen med drone

Medieansvarlig i bransjeorganisasjonen UAS Norway (Unmaned aerial Aircraft), Anders Martinsen, sier mange privatpersoner er dyktige til å fly droner, men at det også finnes en del «cowboyer». Han oppfordrer til folkeskikk.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Dronene kan veie mye, men selv de små kan gjøre stor skade hvis de faller ned og treffer folk, sier prosjektleder for Tall Ships Races i Kristiansand, Bjarne Ugland.

Seilskutearrangementet samlet flere hundre tusen mennesker i havneområdene i Kristiansand i forrige uke. Innenfor arrangementsområdet var det satt opp skilt som fortalte at flyging med droner var forbudt.

Tall Ships Races Kristiansand 2015

Arrangøren la ned forbud mot flyging med droner under Tall Ships Races i Kristiansand siste helga i juli.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Få dager tidligere kunne det gått galt da en drone falt ned mens Christian Radich besøkte Flekkefjord på vei til arrangementet i Kristiansand. Dronen styrtet i sjøen, skriver Avisen Agder.

Ugland kjenner ikke til denne hendelsen.

– Før arrangementet lage vi en risiko- og sårbarhetsanalyse, som viste at dette kunne være en utfordring, sier han.

Sikkerhet og personvern

Markedssjef Erik Andersen hos Tusenfryd har hittil ikke opplevd at besøkende har brukt droner inne i fornøyelsesparken, men er ikke i tvil om hvordan han stiller seg til saken.

Tusenfryd-parken i Ås

Fornøyelsesparken Tusenfryd tillater ikke droner inne i parken av sikkerhetsmessige årsaker.

Foto: Holthe, Kim / SCANPIX
Per Arnstein Aamodt

Administrerende direktør i Dyreparken Per Arnstein Aamodt vil ikke tillate droner inne i parken.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

– Det vil vi ikke tillate. Utelukkende av sikkerhetsårsaker, sier han.

Dyreparken i Kristiansand har heller ikke hatt droner i parken, men administrerende direktør Per Arnstein Aamodt sier det ikke vil bli tolerert.

– Vi vil reagere på bruk av droner. Slike kan skremme opp dyrene, sier Aamodt.

Ved Akvariet i Bergen er holdningen den samme.

– Droner kan utgjøre fare for både mennesker og dyr, sier direktør Geir Olav Melingen ved Akvariet i Bergen.

Sommarland i Bø vil heller ikke tillate dronebruk blant de besøkende. Administrerende direktør Mattis Wyllis legger vekt på personvern.

– Filming av gjester i badetøy som ikke er klar over det, tillater vi ikke, sier Wyllis.

– Ikke ansvaret bevisst

Hvem som helst kan kjøpe en drone på hobbybutikken. Antallet er økende, noe som også har ført til flere uønskede hendelser.

Medieansvarlig i bransjeorganisasjonen UAS Norway, Anders Martinsen, sier mange privatpersoner er dyktige til å fly droner, men at det også finnes en del «cowboyer».

– Jeg synes det er fint folk blir bevisst på nytten droner kan ha, samtidig er det nok mange ikke klar over ansvaret de har med å fly, sier han.

Regler

Bente Heggedal i Luftfartstilsynet forteller at bruken av droner avgjør hvilke regler som gjelder. Luftfartstilsynet har et regelverk for det de kaller RPAS (Remotely pilotert aircraft systems).

Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartsverket.

Flyoperativinspektør Bente Heggedal i Luftfartstilsynet.

Foto: NRK

– Droner som brukes til næring eller nytte regnes som en RPAS. Da må bruken godkjennes av oss i Luftfartstilsynet, sier Heggedal.

Droner som er utelukkende til privat bruk anser Luftfartstilsynet som modellfly og trenger ikke slik godkjenning.

– Reglene gjelder imidlertid om det gjøres opptak for et stort publikum. Så skal opptaket legges åpent ut på Youtube, kan du ikke fly uten å ha tillatelsene i orden, sier Heggedal.

Bestemmelser i straffeloven gjelder uansett, og regler om personvern.

– Ifølge straffeloven skal man være varsom og ikke utgjøre fare for eller gjøre skade på andre. Når det gjelder personvern er det datatilsynet som tar seg av regelverket, sier Heggedal.