Frykter det nye Sørlandssenteret

Sørlandssenteret i Kristiansand utvider og blir Norges største kjøpesenter i 2013 med over 250 butikker. Nå frykter handelsstanden i Mandal at de vil tape penger på handelslekkasje til det nye storsenteret i Kristiansand.

Sørlandsparken

Det er stor byggeaktivitet i Sørlandsparken og det nye Sørlandssenteret vil bli Norges største kjøpesenter når det åpner i 2013.

Foto: NRK

Handelsstandsforeningen i Mandal er bekymret og frykter at folk fra hele distriktet kommer til å reise å gjøre storhandel i det nye gigantiske kjøpesenteret i Kristiansand når det står helt ferdig i 2013.

110.000 kvadratmeter handelsareal vil gjøre Sørlandssenteret til Norges største kjøpesenter.

Første byggetrinn skal stå ferdig allerede 17. november i år, og om to år vil hele senteret romme totalt 250 butikker.

I tillegg kommer alle de andre store møbelforretningene, sportsbutikkene og elektrobutikkene som ligger rundt i Sørlandsparken.

Frykter for handelslekkasje

Leder i handelsstandsforeningen i Mandal, Patricia Helleren, frykter for konsekvensene for de næringsdrivende andre steder i Vest-Agder.

– Det jeg ser som den største faren er at det foregår en støvsuging av bransjer som går mot Sørlandssenteret, og det misliker vi sterkt, sier Helleren.

Handelsstandslederen i Mandal sier det er bransjer som selger kapitalvarer som møbler og hvitevarer som opplever sterkest konkurranse fra de store kjøpesentrene.

For handelsstanden gjelder det å møte konkurransen ved å utnytte byens fortrinn, sier Helleren.

– Vi må være veldig flinke til å dyrke vår særegenhet i denne konkurransen, sier hun.

Folk vil ha levende bysentrum

Flere undersøkelser viser at et levende bysentrum er konsumentenes drøm, ifølge Helleren.

– Det skal være et tettpakket sentrum som er lett fremkommelig og hvor man har et utvalg av tjenester og varer i kort avstand fra hjemmet. Noen av de store sentrene i USA driver nå å pynter fasadene, for å få et bypreg på sentrene, sier Helleren.

Hun er kritisk til at politikerne godtar storsenterplaner når de kjenner konsekvensene for de små handelssentrene som ligger rundt.

Sentrum vil slite

Theis Theisen som er professor i samfunnsøkonomi på Universitetet i Agder, tror det er sentrumshandelen i Kristiansand som vil merke den sterkeste konkurransen om kundene i forhold til det gigantiske Sørlandssenteret.

– Aller mest tror jeg Kvadraturen i Kristiansand sentrum vil bli rammet, sier Theisen.

Han tror innendørs gratis parkering i det nye Sørlandssenteret vil være et fortrinn i konkurransen om kundene.

– Hva med byer som Arendal og Mandal. Vil disse bli berørt?

– Arendal vil bli marginalt berørt, men Mandal vil nok bli berørt litt mer siden byen ikke har noe stort kjøpesenter. Lillesand vil kanskje bli sterkest berørt av handelslekkasje, sier Theisen.

Theisen sier Norge generelt har et meget stort kjøpesenterareal i forhold til innbyggertall, sammenlignet med andre land.