Frykter det ikke blir noe av Raet Nasjonalpark

Det er svært uheldig at Arendal bystyre har vedtatt å flytte grensene i planen om Raet Nasjonalpark. Det mener ordførerne i både Tvedestrand og Grimstad.

Valøyene blir en del av Raet nasjonalpark

Raet ligger på den store grusryggen som for 10.000 år siden ble avsatt da isen trakk seg tilbake etter siste istid. Valøyene utenfor Fevik skal bli en del av den nye nasjonalparken.

Foto: Fylkesmannen i Aust-Agder / Privat

Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand, er skuffet over sine politikerkollegaer i Arendal.

– Jeg synes det er veldig beklagelig, spesielt fordi det kommer så sent i prosessen. Det har vært høringsrunder og mange andre anledninger til å ta opp dette tidligere, sier han.

– Kan føre til at det ikke blir noen nasjonalpark

Forrige uke vedtok flertallet i Arendal bystyre å justere grensene i den foreslåtte nasjonalparken som skal strekke seg fra kysten i Grimstad og inn i Telemark.

Thomas Kiland-Langeland

Prosjektleder Thomas Kiland Langeland hos fylkesmannen i Aust-Agder, tror på en løsning i saken.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Ifølge prosjektleder Thomas Kiland-Langeland hos fylkesmannen i Aust-Agder, kan en slik endring i verste fall sette en stopper for hele nasjonalparken.

Grunnen er at nye grenser kan svekke landskapsvernet.

– Det er en fare for at miljødirektoratet vil mene det, og at man faglig sett er bedre tjent med å beholde det man har, sier han.

Bekymret for den videre prosessen

Kjetil Glimsdal

Ordfører i Grimstad, Kjetil Glimsdal mener det er uheldig om planene om en nasjonalpark må legges bort.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK

Kommunestyrene i både Tvedestrand og Grimstad har sagt enstemmig ja til etablering av nasjonalparken.

Ordfører i Grimstad, Kjetil Glimsdal, er bekymret for den videre prosessen.

– Vi behandlet saken i kommunestyret forrige mandag og da ble denne saken omtalt som en «gladsak». Det er svært uheldig hvis det skjer noe som gjør at planene må legges bort, sier han.

Kiland-Langeland hos Fylkesmannen, har imidlertid tro på at man vil finne en løsning.

– Vi skal gjøre dette sammen med kommunene. Jeg har oppfattet at de ønsker dette. Da er det dumt at små detaljer som dette egentlig er, skal velte en god prosess og muligheten til å få noe så bra som en nasjonalpark, sier han.

Det planlagte Raet Nasjonalpark krymper inn til ingenting dersom det politiske flertallet i Arendal får det som de vil. Det hevder Arbeiderpartiet og SV etter at saken kom opp i dag.