NRK Meny
Normal

Frykter bråstopp i veiplaner

Entreprenørbransjen mener det haster å bygge ny ringvei rundt Kristiansand, for å motvirke nedskjæringer og arbeidsledighet i bransjen, skriver Fædrelandsvennen.

Frykter utsettelse av veiprosjekt

Forhandlinger rundt traséen til en ytre ringvei vestover fra Kristiansand er inne i sine siste dager. Entreprenørbransjen frykter for utsettelser av prosjektet, skriver avisa som først omtalte saken.

– Hvis dette blir satt på vent kan det bety nedbemanninger og arbeidsledighet i anleggsbransjen, sier regionsjef Oskar Tore Åsen i Maskinentreprenørenes Forbund.

Byggingen av Vågsbygdtunnellen har vært et av de siste store prosjektene i landsdelen. Nå er prosjektene små og de siste årene har bransjen opplevd permitteringer og nedbemanning.

– Mange av entreprenøren har posisjonert seg mot at det kommer mye arbeid frem mot 2018, slik alle undersøkelser viser, sier Åsen.

Kan bli utsatt

Interessegrupper vil legge traseen i en lang tunnel gjennom Vågsbygdskogen og forbi Kolekniben og Rossevann i Songdalen. Det har ført til konflikt. Forhandlinger pågår og mandag møtes partene igjen.

– Vi er bekymret for at planene nå blir utsatt. Vi har hatt store forventninger til veiprosjektene som blir satt i gang. Dette har store ringvirkninger for entreprenørene, sier Åsen.

Bekymret for bolig- og naturområder

Cecilie Vigmostad Eriksen i Kolekniben vel er blant dem som håper byggingen blir utsatt.

– Vi er veldig bekymret for både bo- og naturområdene. Vi vil få et støybilde på opptil 60 desibel, som er noe helt annet enn i dag. Vi vil ikke kunne sitte ute og ha en normal samtale. Da blir ikke grillingen det samme, sier Vigemostad.

Å bygge en tunnel for å skåne området vil medføre 320 millioner kroner i ekstra kostnader.

– Det vil bare være 3,9 prosent av den totale utbyggingen, sier Vigemostad.

– Det verste som kan skje

Ordføreren i Songdalen er klinkende klar på at en utsettelse er det verste som kan skje.

– Vi må klare å lande en lokal løsning. Går dette til departementet vet vi ikke hvordan framdriften blir, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp).

– Teller arbeidsplasser mer enn å bevare naturområdene?

– Jeg vil ikke sette det opp mot hverandre, fordi natur er også veldig viktig, sier Greibesland.