Frykter at redningsskøyta må vrakes

Redningsselskapet skal evaluere hva som gikk galt da en av deres redningsskøyter kom ut i hardt vær torsdag. I mellomtiden skal båtens skjebne avgjøres.

Redningsskøyta Ægir strandet i Farsund

Redningsskøyta Ægir står foreløpig på stedet hvil, men man skal trolig prøve å flytte den i løpet av mandagen.

Foto: Lars Eie / NRK

– Signalene jeg har fått er at den trolig vrakes, sier kaptein på RS «Ægir», Thor Hugo Johansen.

Sammen med mannskapet på RS «Ægir» måtte han torsdag hoppe i vannet etter at redningsskøyta ble truffet av en brottsjø og gikk rundt to ganger.

Ulykka skjedde etter at redningsskøyta gikk ut i dårlig vær og svært høye bølger for å lete etter en person som hadde havnet i sjøen utenfor Farsund.

Foreløpig ligger redningsskøyta fortsatt strandet på Lista.

– Den berget livene våre

– Det er vemodig. Det har vært min båt siden den ble bygd for 30 år siden. Det er en fantastisk god båt. Den berget livet vårt. Men når det er sagt så er den moden for utskifting, sier Johansen.

Thor Hugo Johansen

Thor Hugo Johansen har jobbet på RS «Ægir» i 30 år.

Foto: NRK

Pressevakt Oddbjørn Nesje i Redningsselskapet sier forsikringsselskapet skal vurdere hvorvidt båten skal vrakes eller ikke.

– Redningsskøyta blir nå tømt for drivstoff, og i løpet av de nærmeste dagene skal den berges på land. Deretter vil forsikringsselskapet gjøre en vurdering.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som blir konklusjonen til forsikringsselskapet.

– Men jeg har forståelse for at enkelte synes det blir vemodig dersom RS Ægir, som i mange år har tjent lokalbefolkningen på Sørlandet, kanskje må vrakes.

Skal evaluere hendelsen

Nesje opplyser at Redningsselskapet nå skal evaluere den dramatiske hendelsen.

Oddbjørn Nesje

Pressevakt i Redningsselskapet, Oddbjørn Nesje.

Foto: Redningsselskapet

– Ja, det er klart. Vi har et sterkt fokus på å lære av arbeidet vi gjør i redningsselskapet, spesielt de gangene det skjer uforutsette kritiske hendelser som på torsdag.

– Og da vil dere gå gjennom rutinene?

– Ja, selvfølgelig. Vi tar med oss lærdommen fra denne hendelsen, og ser på rutinene i forhold til det som skjedde her – i likhet med i andre hendelser.

Jobber med erstatningsskøyte

– Nå har vi flyttet redningsskøyta «Emmy Dyvi» til Farsunds-området for å dekke opp beredskapen både i Farsund og Egersund. I løpet av de nærmeste dagene vil vi få på plass en erstatningsskøyte for «Ægir», fortsetter Nesje.

De siste dagene har Redningsselskapet via mobil bedt folk om å hjelpe med penger.

– Når vi får en uforutsett hendelse av den karakter som vi hadde i Farsund, så er vi helt avhengige av støtte for å få beredskapen opp igjen på nivået den var på. Det er hovedårsaken til at vi har gått ut og bedt publikum om hjelp, sier Nesje.

Båten ble i går kveld tatt i en brottsjø og gikk rundt to ganger før den drev på land og strandet på Storestranda på Lista.