Hopp til innhold

Frykter at flyktninger må bo på feltsenger i flere år

Kapasiteten nærmer seg maksgrensen for driftsoperatørene av asylmottak. Dersom flyktningstrømmen fortsetter må alternative boløsninger vurderes.

Morten Jørgensen Link AS

Styreleder i Link AS, Morten Jørgensen, har jobbet 24/7 siden mai for å etablere så mange asylmottak som mulig. Onsdag var han i Sogndal kommune hvor nytt mottak skal være oppe og gå i løpet av noen dager.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Dersom tilstrømming av flyktninger fortsetter vil ikke organisasjonen være stor nok til å håndtere det. Da må vi til i bruk helt ekstraordinære virkemidler, sier Morten Jørgensen, styreleder i Link, et landets største driftsoperatører av asylmottak.

Ifølge UDI har det hittil i år kommet 13 246 asylsøkere. Det er om lag 4 500 flere enn i samme periode i fjor. Bare i september kom 4 904 asylsøkere til Norge, noe som er en dobling av antall asylsøkere i august.

Jørgensen påpeker at dette er en situasjon Norge aldri har sett maken til, og sier at behovet for innkvartering er, og kommer til å være, prekært tiden som kommer.

– Hvis dette fortsetter over lang tid så vet jeg ikke hvordan det skal løses. Vi må begynne å tenke på å ta i bruk andre innkvarteringsløsninger. Jeg ser ikke bort ifra at vi nå står ovenfor en situasjon med gymsaler, forsamlingshus, feltsenger og store sovesaler, sier Jørgensen.

Asylmottak i alle kommuner

Link AS driver foreløpig femten asylmottak over hele landet, hovedsakelig for mindreårige, enslige flyktninger, såkalte EMA-mottak. Flere ganger daglig blir de oppringt med tilbud om eiendommer som stilles til disposisjon.

– Vi klarer ikke ta unna fort nok, sier Jørgensen.

Han forteller at kapasiteten begynner å nærme seg bristepunktet, og sier at det nå må favnes langt bredere.

– Man kan ikke lenger hvile seg på oss som driver flyktningmottak, kommunale flyktningkontor eller hjelpeorganisasjoner. Mange flere må mobiliseres. Alle norske kommuner må ta inn over seg at de kan få asylmottak i løpet av kort tid, sier Jørgensen.

– Ingen har kontroll

Med dagens situasjon frykter Jørgensen at kvaliteten til innkvartering tvinges til et minimum, og det over lang tid.

– Her snakker vi ikke om en enkel overnatting, men en botid på et kanskje to år, og da snur vi opp ned på vår forestilling om hvordan folk skal bo, sier han.

– Har politikerne kontroll på situasjonen?

– Jeg tror ingen har kontroll for øyeblikket. En ting er hvordan det skal håndteres økonomisk, men det jeg er mest bekymra for er den praktiske biten. Hvordan skal jobben gjøres og hvem skal gjøre det?, spør Jørgensen.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %