NRK Meny
Normal

Frykter lærerstreiken øker faren for drop-out

Skolehelsetjenesten frykter at flere elever kommer til å slutte på videregående skole på grunn av den langvarige lærerstreiken.

Elever ved Tangen VGS i Kristiansand

Elever ved Tangen videregående skole i Kristiansand er i gang med studiene, men uten lærere til å hjelpe.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– De mest utsatte elevene er vi redd for at vi ikke får fanget opp og blir klar over at de har en problematikk, og at de dropper ut av skolen før vi egentlig blir klar over det.

Det sier helsesøster Gunn Wetrhus på Tangen videregående skole i Kristiansand.

– Blir vanskeligere for mange

Gunn Wetrhus

Helsesøster Gunn Wetrhus er bekymret for elevenes skolegang etter lærerstreiken.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hun sier det er mange som ikke får den støtten og motivasjonen de trenger i begynnelsen av skoleåret fordi lærerne streiker.

Hun frykter at elevene dropper ut av skolen før de egentlig er i gang.

– En vet at elever som har utfordringer til vanlig trenger litt ekstra hjelp og støtte i starten av et skoleår. Når rammene endrer seg blir det enda vanskeligere for dem å komme seg på skolen, sier Wetrhus.

Hun er bekymret på elevenes vegne.

– Vi er rett og slett bekymret for at denne streiken, som nå har dratt ut i lang tid, kan føre til at enkelte elever dropper ut av skolen, sier hun.

Lærerstreik ved Tangen VGS

Lærere er streikevakter utenfor Tangen Videregående skole.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mye pensum å ta igjen

Kristin Holen

Leder for Ungdomshelsetjenesten, Kristin Holen, sier førsteklassingene på videregående skole kan ha det tøft på grunn av lærerstreiken.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Lederen for Ungdomshelsetjenesten i Kristiansand kommune, Kristin Holen, sier det blir mye pensum å ta igjen for mange elever når lærerne kommer i gang med undervisningen igjen etter streiken.

Det kan bli for mye for enkelte elever å takle, mener hun.

– Det er en del elever som ikke er så skoleflinke, og når streiken snart har vart i tre uker, så tenker vi at det å gå glipp av tre ukers undervisning er veldig lenge og det blir mye å ta igjen. Det er mye å ta igjen også for en gjennomsnittlig elev, men spesielt for de svake og de som sliter psykisk og sosialt, så kan det bli vanskelig å få til et fullt skoleår, sier Holen.

Hun sier det er spesielt tøft for de nye førsteklassingene.

– Det er en stor overgang å begynne på videregående skole. Du bytter miljø og skal komme i klasse med mange du ikke kjenner. Hvis du da sliter fra før, og systemet som skulle ta imot deg ikke er der, så kan det bli veldig vanskelig, sier hun.

Helsesøster Gunn Wetrhus legger til at hun også har snakket med lærere som kjenner på den samme bekymringen.

– Mange av dem som streiker kjenner på den samme bekymringen. Dette er jo lærere som bryr seg om elevene sine, og de er nok klar over at dette er baksiden av medaljen, selv om streik er et lovlig virkemiddel, sier hun.

– Tøft for mange

Martin og Espen. Elever på Tangen VGS

Martin Syvert Egerhei og Jesper Johnsen synes starten av skoleåret har vært litt kaotisk.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Elevene Jesper Johnsen og Martin Syvert Egerhei mener det er et problem for mange at starten på skoleåret er kaotisk og uavklart.

– Det er problematisk, spesielt for førsteklassingene på videregående, at de får en så tøff start på skoleåret. I barne- og ungdomsskolen kjenner man jo mange fra før, men når de begynner på videregående er det mange nye mennesker. Når elevene ikke får en skikkelig start, så vil det bli vanskelig å ta igjen både det sosiale og det faglige, sier Egerhei.

– I verste fall fører dette til at flere elever mister motivasjonen og dropper ut, sier Johnsen.

Elevene Rikke Årsdal og Ingrid Lauvsland tror det blir tøft for mange elever å komme i gang igjen når streiken en gang tar slutt.

– Det blir kjempevanskelig for mange. De har gått glipp av veldig mye og føler kanskje at de ikke vil klare å henge med resten av året. Mange vil komme til å miste motivasjonen, sier de to.

Elever på Tangen VGS

Rikke Årsdal og Ingrid Lauvsland tror det blir tøft for mange av medelevene når streiken tar slutt.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Lærerne er bekymret

Lærerne som sitter streikevakt utenfor Tangen videregående skole innrømmer at de også er bekymret for elevenes læring når lærerne streiker.

De ser problemet, men håper og tror at skolen vil klare å ta vare på de mest utsatte elevene når streiken er over.

– Vi er jo bekymret for motivasjonen til elevene og at den skal dale. Så vi kommer jo til å sette inn fullt trykk på å virkelig piffe opp motivasjonen og holde tak i elevene når vi kommer tilbake.

Det sier lærer Signe Maria Nilsen til NRK.

Utdanningsforbundet vil ta ut ytterligere 851 nye lærere i streik fra 2. september.

Da vil totalt 8500 lærere være i streik her i landet.