Hopp til innhold

– Frykter for asylsøkeres rettsikkerhet

Familien Bajabaa skulle natt til tirsdag kastes ut av Norge, men ble reddet fra tvangsretur kun to timer før avreise til Jemen. Norsk organisasjon for asylsøkere frykter at regjeringens hast med å sende ut asylsøkere svekker deres rettssikkerhet.

Anne-Magritt Austenå

Generalsekretær i NOAS, Anne-Magritt Austenå håper at familien fra Jemen får bli i Norge.

Foto: Arild Gimse/NRK

– Vi kom til et sted som var kjempeskummelt. Vi var nær flyplassen og det var låste dører overalt hvor vi gikk, sier Zeineb Bajabaa.

Hun er en av de fire barna i familien fra Kristiansand som natt til tirsdag ble hentet av politiet for å kastes ut av Norge.

NOAS fikk vite om utsendelsen gjennom barnehagen til et av barna og tok kontakt med Utlendingsnemnda (UNE). De sendte UNE en omgjøringsbegjæring på grunn av at barnas tilknytning til Norge ikke var vurdert på lang tid.

Onsdag ble det besluttet å utsette tvangsutsendelsen.

(Saken fortsetter under videoen.)

En asylsøkerfamilie i Kristiansand ble denne uka nær tvangsutsendt av Norge. Rettssikkerheten til de som skal sendes ut av Norge er for dårlig. Det mener Norsk organisasjon for asylsøkere.

Hastearbeid

– Regjeringen mener det er viktigere med høye returtall, enn å bevare asylsøkeres rettssikkerhet, sier Anne-Magritt Austenå generalsekretær i NOAS.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen sier direktoratene må jobbe raskt om de skal følge regjeringens ønske om å være handlekraftig.

Foto: Arild Gimse/NRK

Justisministeren Anders Anundsen understreker at returtall er meget viktig for regjeringen.

– Vi er veldig opptatt av høye returtall fordi vi mener det skal være ulønnsomt å komme til Norge uten beskyttelsesbehov, sier Anundsen.

Nå venter familien Bajabaa på et svar på om de får bli i Norge. Kanskje er seks år i landet nok til å få bli, kanskje ikke.

Flere og raskere

I vår bestilte Justisdepartementet en rapport for å finne ut av hvordan de raskere kan tvangsutsende ut flere mennesker av landet.

Rapporten er ferdigstilt, men i et følgebrev NOAS har fått tilgang til skriver politidirektoratet:

«Direktoratene vil uttrykke bekymring for at vi mottar så omfattende bestillinger med så korte friser. Det gjør at vi ikke har mulighet til å utrede dette på en kvalitativ tilfredsstillende måte.»

Videre står det:

« Vurderingene av løsningene representerer ikke Politidirektoratets, Kriminalomsorgsdirektoratets eller Utlendingsdirektoratets syn eller faglige tilrådning. »

Ønsker seg bedre tid

Atle Roll-Mathiessen

Atle Roll-Mathiessen kunne godt tenkt seg bedre tid fra regjeringen.

Foto: Arild Gimse/NRK

Hovedbrevet er unntatt offentligheten, og når NRK tar kontakt med Politidirektoratet, sier de at de likevel ikke er bekymret for kvaliteten i arbeidet som er gjort.

– Jeg har ingen problem med å innrømme at dette følgebrevet kunne blitt utformet mer elegant, men det er ikke slik at vi har noen mistillit til regjeringen, sier Atle Roll-Mathiesen assisterende avdelingsdirektør i Politidirektoratet.

– Men du uttrykker en sterk bekymring i dette brevet?

– Nei, det jeg sier er at det er et stort oppdrag, som vi gjerne kunne ønsket oss litt bedre tid på for å jobbe litt grundigere, sier Roll Mathiesen.

– Må jobbe raskt

– Jeg tror det er viktig i alle statlige organer at man ikke forholder seg til bedagelige frister, fordi dette er en regjering som vil handle, sier justisminister Anundsen.

Han mener at hurtighet er viktig i jobben direktoratene gjør.

– Når regjeringen ønsker å handle, betyr det at direktoratene må jobbe raskt for å levere grunnlagsmateriale for den politikken som skal utmeisles, sier Anundsen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %