Frustrert på tinget

- Liten innflytelse gjør livet på Stortinget frustrerende. Det sier Henning Skumsvoll (FrP). Næringslivsmannen kom inn ved Frps brakvalg i 2005, og er i sin første periode på Stortinget.

Henning Skumsvoll
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå innrømmer en åpenhjertig Skumsvoll at livet i opposisjon uten særlig innflytelse er frustrerende.

- I utgangspunktet skulle jeg jo si at det er fantastisk, sier han.

Men det er det altså ikke.

Utrolig forskjell

- Det er jo utrolig stor forskjell fra å være aktiv i industrien til å jobbe på Stortinget. Det går sent og tregt, og siden man aldri er i posisjon, er man jo aldri med på forhandlinger. På Stortinget er vi alene nesten hver gang en sak blir tatt opp, sier Skumsvoll.

Han nevner partiet Høyre som et unntak. Dem kan FrP samarbeide med innimellom, men det blir likevel lite igjen av det politiske arbeidet, føler han.

Skumsvoll peker også på at det er vanskelig å gi håndslag til hjemfylket. Han er plassert i forsvarskomiteen, og forsvaret er ikke lenger sterkt til stede i landsdelen.

- Konkret føler jeg at jeg får gjort lite. Det er helt sikkert, sier han.

Frustrert

- Det er klart man blir frustrert når man trodde man kanskje skulle få benytte seg av egen erfaring og kunnskaper. Men nå kan jeg vanskelig se at det gir resultater.

Men selv om han føler det er vanskelig å nå frem på vegne av partiet og landsdelen, vil han ikke hjem til et vanlig arbeidsliv.

- Jeg har opplevd veldig mye. Som medlem av Forsvarskomiteen er jeg jo også med i den utvidete  Utenrikskomité. Vi reiser mye i Norge og utlandet, og lærer mye. Det er interessant, sier han.

Leserinnlegg

Henning Skumsvoll bruker så mye energi han kan på å bli synlig i politikken. Ikke minst er det viktig at velgerne i hjemfylket ser at han er aktiv.

Stortinget
Foto: Tahsin Candas / NRK

- Jeg følger med så godt jeg kan i avisene. Jeg skriver leserinnlegg, besøker bedrifter og forsøker å være så aktiv jeg kan. Men jeg vet jo ikke i hvilken grad en blir lagt merke til, sier han.

Skyggenes dal

Han vil ikke havne i det han kaller "Skyggenes dal" på Stortinget.

- Du kan være fullstendig i "Skyggenes dal" så lenge du vil, nesten, på Stortinget. Så lenge du forholder deg til møtene, og voterer med videre, sier Skumsvoll.

- Så det gjelder å aktivisere seg.

Han innrømmer at det er mye opp til den enkelte representant å gjøre seg gjeldende. Men han tror hovdårsaket til problemene han opplever er at han representerer FrP.

- Det er nesten umulig å komme i en maktposisjon i denne perioden, sier han.