NRK Meny
Normal

Frp-topp avviser prestekritikk om tiggeforbud

Varaordfører i Arendal, Anders Kylland (Frp), mener forbudet mot tigging i byen ikke er ubarmhjertig og diskriminerende slik prestene i byen gir uttrykk for.

Anders Kylland (t.v) og Kolbjørn Gunnarson

Frp-politiker Anders Kylland (t.v.) er ikke enig i tiggekritikken fra prost Kolbjørn Gunnarson (t.h) og prestene i Arendal.

Foto: Anne Wirsching / NRK

I august vedtok politikerne i bystyret i Arendal at tigging på offentlig sted eller fra hus er forbudt.

Prestene i Arendal reagerer kraftig på at deres by er den første som innfører et tiggeforbud, og i et leserinnlegg i Agderposten i dag kaller prestene vedtaket for ubarmhjertig og diskriminerende.

Varaordfører Anders Kylland (Frp) avviser kritikken fra prestene.

– Blir ikke mindre barmhjertige

Kylland mener prestene ikke har noen grunn til å bekymre seg for at politikerne i Arendal har gjort kommunen mindre barmhjertig på grunn av forbudet mot tigging.

– Jeg konstaterer at miljøet rundt det kirkelige fellesskap er uenig med hva bystyret har vedtatt. Også ser jeg at de også fokuserer på noe annet. De er bekymret for hvor barmhjertige man skal være i Arendal kommune fremover. Og det er ingen grunn til å frykte at vi skal bli mindre barmhjertige selv om vi har regulert politivedtektene i en retning som gjør at det ikke er anledning til å tigge, sier Kylland.

Prost Kolbjørn Gunnarson sier prestene oppfatter det politiske vedtaket som et ubarmhjertig vedtak.

– Vi mener dette er et ubarmhjertig vedtak i forhold til enkeltpersoner og en spesiell gruppe mennesker. Vi har sett på Arendal som en raus by og opplever at byen er raus, men opplever at dette vedtaket er ubarmhjertig i forhold til de det gjelder, sier Gunnarson.

– Hvordan er det å få hele presteskapet mot seg i denne saken, Kylland?

– Jeg føler vel ikke at vi har presteskapet mot oss, men vi har ulikt syn på akkurat dette med å regulere om det skal være lov å tigge eller ei. Det har vært en lang prosess frem mot dette vedtaket som bystyret har fattet, og det er mange andre momenter også som er lagt til grunn for at bystyret har fattet vedtaket, sier Kylland.

Frykter ikke et dårlig ømdømme

Kylland sier til NRK at han ikke frykter at Arendal vil få et dårlig omdømme når kommunen forbyr tigging.

– Nei, det frykter jeg ikke. Vi har ikke blitt en mindre raus by etter dette vedtaket, tvert imot, sier Kylland.

Han sier forbudet mot tigging ikke handler om å være mindre raus.

– Og det skal vi bevise. Dette vedtaket handler ikke om å være mindre raus. Det handler om å fatte et prinsippvedtak som gjør at tiggerhandlingen ikke skal være synlig i byen.

Kylland mener at prestene med sitt utspill bidrar til manglende respekt for et lovlig fattet politisk vedtak.

– Hele prosessen har vært åpen og at man i etterkant reagerer må jo være lov, men det bidrar til at man får et negativt fokus og at man umenneskeliggjør tiggerne. Det synes jeg det kirkelige fellesskap nå bidrar til ved å ikke respektere at bystyret har fattet et lovlig vedtak, avslutter Kylland.