NRK Meny
Normal

Mistet stemmen i formannskapet etter medlemsflukt

Strid om posisjoner etter valget har gjort at en rekke medlemmer i Søgne Frp har meldt seg ut av partiet. I kommunestyret har fem representanter krympet til tre, og partiet har mistet sin stemme i formannskapet.

Egel Terkelsen

Gruppeleder Egel Terkelsen kan konstatere at Frp i Søgne har mistet stemmen i formannskapet. Sentrale medlemmer har trukket seg fra partiet.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Det er beklagelig det som har skjedd. Så må vi gjøre det beste ut av situasjonen vi har havnet i, sier Frps gruppeleder Egel Terkelsen i Søgne kommunestyre.

Strid rundt verv

Striden dreier seg om fordeling av politiske verv og posisjoner i Søgne Frp etter kommunevalget.

Tidligere i høst brøt Roy Fardal med Fremskrittspartiet. Dette var like etter at kommunestyret hadde satt seg.

Ordførerkandidat til valget i høst, Jack Andersen, leverte nylig sin utmeldelse og fikk med seg en rekke partimedlemmer.

Totalt har rundt ti av femti partimedlemmer meldt seg ut.

– Vi har i styret i Søgne Frp jobbet rimelig heftig i forhold til at Roy meldte seg ut først. Vi var ikke ferdig med det arbeidet før Jack dessverre meldte seg ut han også, sier Terkelsen til NRK.

Mistet stemmen i formannskapet

Fem representanter har blitt til tre i kommunestyret, og Frp har mistet sin eneste stemme i formannskapet, hvor viktige saker behandles.

– Det er klart vi kommer til å slite litt med det at Jack sitter i formannskapet. Men det har vi tenkt å løse ved at vi tre som er igjen i kommunestyret kommer til å prøve alt vi kan for å få med de viktige sakene som skjer i formannskapet, sier Terkelsen.

Hemmelig brev

Et brev er sendt fra de utmeldte, men innholdet er ifølge leder Charlotte Hansen Søyland i Søgne Frp hemmelig.

– Det er selvfølgelig veldig dumt og uheldig, men ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi har fått utmeldelsene og styret har behandlet dem. Nå skal vi sette veien videre mot positive veier og verve nye medlemmer, sier Hansen Søyland til NRK.no.

Heller ikke Terkelsen vil si noe om brevet.

– I forhold til det følgebrevet vi har fått, så ønsker de at vi skal holde det internt i partiet. Da respekterer vi det, sier Terkelsen.

Taus Andersen

Høstens ordførerkandidat, Jack Andersen, er taus rundt hvorfor han trakk seg fra Fremskrittspartiet.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Andersen.

Han beholder imidlertid plassen i formannskapet.

– Jeg er valgt inn på et program jeg var med å skrev. Jeg var leder av programkomiteen. Så det er i utgangspunktet et godt program, sier Andersen om politikken han i utgangspunktet er valgt inn for å fronte.

– Nå er vi ferdig med dette

Charlotte Hansen Søyland mener det ikke vil komme flere utmeldelser fra partiet.

– En kan aldri være helt sikker. Men ut ifra det jeg har fått inntrykk av, så er vi ferdig med dette nå, sier hun.

– Vi har samlet oss, hatt styremøter og samlet de sentrale som er igjen for å legge en plan fremover for hva vi ønsker å gjøre. Vi må gjøre det beste ut av situasjonen vi har havnet i, sier gruppeleder Terkelsen.

Avslappet Utsogn

Nestleder for Frp i Vest-Agder, Tor Utsogn, mener frafallet av medlemmer i Søgne er en naturlig del av politikken.

– Det er alltid uønsket å få utmeldelser, men det er en del av hverdagen. Det skjer i flere partier. Over en lang periode må man regne med noe uenighet. Sånn skal det også være, innad i politiske partier, sier Utsogn.

Forsøker du nå å bagatellisere litt?

– Nei, jeg føler ikke det. Men jeg er klar over at den politiske hverdagen kan være strevsom og tøff, ikke bare i vårt parti. Sånn er det alle steder der man har store meningsbrytninger i frivillige foreninger og lag, sier Utsogn.