NRK Meny
Normal

Frifunnet for mishandling og vold mot stesønn

En mann i 60-årene fra Aust-Agder er frifunnet for mishandling av stesønnen med et smørbrødjern og en rekke tilfeller av vold og trusler.

Aust-Agder Tingrett

Saken ble behandlet i Aust-Agder tingrett i Arendal.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Aktor ba retten dømme mannen til fengsel i ett år og to måneder. Guttens bistandsadvokat kom med krav om at stefaren burde betale 120.000 kroner i erstatning.

Aust-Agder tingrett har sett bort fra begge deler og frifunnet mannen for hovedanklagene i tiltalen.

Han dømmes til fengsel i 120 dager, hvorav 95 dager betinget, for å prøve å påvirke stesønnens forklaring før rettssaken.

Brant fingrene

Tiltalen mot mannen består av en lang rekke tilfeller av vold, mishandling, trusler og krenkende kommentarer fra 2008 til 2013 mot gutten, som nå er i tenårene.

Påtalemyndigheten mener blant annet at mannen klemte guttens hånd i et varmt smørbrødjern, slik at han fikk brannskader.

Han nektet for dette, og mente det var et uhell gutten selv forårsaket.

Sett i lys av formålet mener retten det ikke er bevisført at tiltalte har benyttet makt utover det situasjonene nødvendiggjorde.

Aust-Agder tingrett / dom

Mistet jobben

Mannen har forklart at gutten hadde vokst opp med manglende grensesetting, og at han tok tak i dette da han flyttet sammen med moren hans.

Det ble en konflikt mellom dem, ikke minst fordi mannen prøvd å begrense hvor mye tid gutten brukte på internett, data og mobiltelefon.

Situasjonen tilspisset seg, og etter en bekymringsmelding fra barneverntjenesten ble mannen pågrepet av politiet i april 2013. Han ble varetektsfengslet i fire uker. Som følge av dette mistet han jobben, forklarte han i retten.

For svake bevis

Gutten har forklart at det kan dreie seg om hundre tilfeller hvor han har blitt utsatt for fysisk eller psykisk mishandling gjennom flere år. Dette avviste stefaren i retten.

Retten viser til at gutten har forklart seg likt i dommeravhør, rettssaken og overfor ansatte i barnevernet og skole.

Etter en samlet vurdering har retten kommet til at bevisene er for svake til at mannen kan dømmes. Retten finner det bevist at mannen ved noen enkeltstående anledninger har grepet inn for å stanse guttens utagerende adferd.

– Handlingene har imidlertid skjedd i forbindelse med at tiltalte har oppfattet at han har vært nødt til å gripe inn av hensyn til gutten selv og resten av familien, heter det i dommen.

Retten mener det var uheldig at mannen lot seg rive med av stesønnens ordbruk, men at det ikke kan defineres som mishandling. Mannen er tidligere ustraffet.

Det finnes ikke bevist at det har vært tale om hardhendt behandling av gutten utover det som har vært nødvendig for å få avsluttet situasjoner som for den øvrige familie var uholdbare.

Aust-Agder tingrett / dom