NRK Meny
Normal

Fri fra Sabeltann

Terje Formoe har gjort mytteri. I alt for mange år har visesanger Formoe levd i skyggen av Kaptein Sabeltann, men på sin nye plate tar han makta tilbake.

Terje Formoe

Terje Formoe - som seg selv.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Snill plate

- Dette er blitt en snill plate, men også en plate med ironi ala Bob Dylan, i følge Terje Fomoe selv. Denne uken er han gjest hos Janne Aateigen på SørlandsScenen.

Til røttene

Formoe har vendt tilbake til sine egne musikalske røtter, etter å ha levd med sin egenskapte Kaptein Sabeltann siden 1989. Men Formoe kom faktisk fra Fredrikstad til Kristiansand og Sørlandet allerede som 19-åring. Han drømte om å bli kunstmaler, men kjøpte seg i stedet gitar for studielånet. Og turnerte siden som visesanger rundt i hele landet, mens han også skrev egne viser på norsk.

Personlig

- Dette er egentlig det diametralt motsatt av Kapteinen, sier Formoe, som har ønsket å fortelle historier på en personlig måte – for å treffe lytteren. Her er blant annet en kjærlighetsvise til samboeren og kjæresten. En vise han først nå etter mange års samliv synes han kan slippe ut på et større publikum.

Skyggen av kapteinen

Selv mener Terje Formoe han er tilbake igjen til sitt musikalske utgangspunkt, etter at Sabeltann har skygget for hans egen karriere som visesanger. Han innrømmer at hans også har hatt behov for å bli godtatt som ”Terje”, og ikke bare ”Kapteinen”.

På albumet ”Et sted under stjernene” har han med seg Jon Kleveland som produsent og arrangør, en strykekvartett fra Kristiansand Symfoniorkester og erfarne musikere som blant andre Per Kolstad, Bjørn Charles Dreyer og Jango Nilsen.

Blir likt

- Dette er ikke en plate for ”musikkpolitiet”. Dette er ikke eksperimentelt. Det er ganske rolig. Men det er akkurat en sånn plate jeg har hatt lyst til å lage. En reaksjon mot Sabeltann og samtidig en tilbakevending til egne røtter, forteller Terje Formoe.

Som har laget noe også anmelder Øyvind Nyvoll liker. Hør hans anmeldelse onsdag etter klokka 1700 på SørlandsScenen i NRK P1