– Vi har funnet ut at man ned til bydeler og nabolag kan tolke hva som er «prestisjesymboler» på Instagram, sier forsker Stefan Tørnquist Fisher-Høyrem ved Universitetet i Agder.
– I underbevisstheten har sosiale medier-brukere lært at disse symbolene gir likerklikk. Det kan være kristne verdier, moteinteresse eller et politisk ståsted, sier han.
– Tenker ikke over det
Han har studert folks adferd på Instagram i Kristiansand, København, Oslo, Amsterdam, Rotterdam og i flere europeiske byer.
Han har analysert forskjellig data, og gjort flere interessante funn.
Disse funnene delte han under en konferanse i Kristiansand.
– Man kan for eksempel fremstå som mer religiøs enn man er, nettopp fordi du ser vennene dine får likes ved å vinkle innlegg i de baner. Jeg tror ikke man tenker over det, men jeg vet at slikt ofte skjer.
Stefan Tørnquist Fisher-Høyrem sier man skal se på sosiale medier som et hoff. For å klatre i hierarkiet, må man få noen nærmere kongen til å like deg.
Foto: Mads Nielsen / NRKStøtter forskningen
Videregående-elever NRK har snakket kjenner seg igjen i forskningen.
– Spesielt med tanke på mote. For eksempel slengbukser. Det har blitt skikkelig inn å ta bilder i slengbukser. Derfor har jeg også tatt bilder i slengbukser på Instagram, ler Hannah da Silva, som innrømmer at hun ikke bruker plagget til vanlig.
Venninna Sindri Emilia Heiland tror vanene til sosiale medier-brukere varierer mye fra person til person.
– Det kommer nok an på selvtilliten din. Hvis man tør å være seg selv, bryr man seg ikke om likes. Hvis man er avhengig av andre og deres bekreftelse så gjør man nok slike ting ubevisst.
Elever i Kristiansand syns Fisher-Høyrem har gode poeng.
Foto: Mads Nielsen / NRKRapper naboens identitet
Ifølge forskeren har mange totalt feil oppfatning av sosiale medier.
– Mange sier at sosiale medier er et sted der du skaper en identitet. Dette motbeviser forskningen. Om noe, så «stjeler» du identiteten til den kuleste i ditt nabolag, humrer Fisher-Høyrem.
Han begrunner dette med at alle havner i det han kaller «sosiale klynger». Han mener du raskt lærer spillereglene i din klynge, og former innholdet etter hva personen på toppen av din klynge gjør på sosiale medier.
Også denne delen av forskningen støtter ungdommen.
– Jeg tror nok folk legger ut det de tror de får likes for å legge ut, ikke det de egentlig vil legge ut. Jeg er ikke så veldig aktiv på Instagram selv, men jeg tror det kan stemme, sier Leon Skarpeid ved Tangen videregående skole.
Alle som arbeider med ungdommer i Kristiansand ble invitert til fagdag om ungdom, sosiale medier, sex og mobbing i Kristiansand. Alle fulgte godt med og virket fornøyde.
Foto: Mads Nielsen / NRK