Hopp til innhold

Frelsesarmeen vil rydde opp under broa

Frelsesarmeen ønsker ikke at politikere skal slå politisk mynt på tiggernes situasjon. Lørdag vil de rydde søppelet som ligger igjen etter de rumenske tiggerne som holdt til under Vesterveibroa i Kristiansand.

Diakonarbeider Kari Klingsheim i Frelsesarmeen sier de vil unngå aggresjon og rydder opp etter tiggerne som dro da snøen kom til Kristiansand.

NETT-TV: Frelsesarmeen vil rydde etter tiggerne som har bodd under broa.

– Vi er en gjeng frivillige og to rumenske tiggere som skal rydde området klokken 13 lørdag, sier diakonarbeider Kari Klingsheim i Frelsesarmeen til NRK.

Jørgen Kristiansen

Varaordfører Jørgen Kristiansen sa at kommunen vil rydde opp etter tiggerne.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Tidligere fredag kom det frem at varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) var overrasket over den store mengden søppel på stedet der de rumenske tiggerne holdt til før de reiste fra Norge i desember.

Han sa til NRK at kommunen skulle ta ansvar og bruke skattebetalernes penger på å rydde opp skrot etter de som har holdt til under broa.

LES: Sjokkert over tiggarforsøpling

Frelsesarmeen provosert

– Det er ikke vits å igle opp stemningen og snakke om skattebetalernes penger. Slike uttalelser kan skape dårlige holdninger og aggresjon blant folk. Vi rydder opp fordi vi ønsker at folk ikke skal bli provosert av søpla. Vi får med oss to gjenværende tiggere og rydder opp i morgen, sier Klingsheim.

Kristiansen sa kommunen ville få med seg vegvesenet og vente med opprydningen til snøen er borte. Han la til at han ville gå en runde med de frivillige organisasjonene for å bedre rutinene til tiggerne når de sannsynligvis kommer tilbake til Kristiansand til våren.

Og varaordførereren sier til NRK fredag kveld at han er veldig takknemlig for det samfunnsansvaret Frelsesarmeen viser ved å ta opprydningen.

– Det er vi veldig takknemlige for. Frelsesarmeen viser igjen at de hjelper de utsatte i samfunnet, sier Kristiansen.

NETT-TV: Slik ser det ut under broa
Skattepenger må brukes for å rydde opp etter de rumenske tiggerne som har reist fra Kristiansand. Varaordføreren lover å ordne opp.

NETT-TV: Varaordfører Jørgen Kristiansen mener de som forurenser selv burde ryddet opp etter seg.

Ønsker container på stedet

Nå kommer Frelsesarmeen og Klingsheim kommunen i forkjøpet.

– Vi rydder opp fordi skrotet etter tiggerne gir en negativ signaleffekt, og det er ikke bra. Vi rydder også fordi vi ikke ønsker at politikere skal slå politisk mynt på tiggernes situasjon, sier Klingsheim.

Kari Klingsheim

Kari Klingsheim fra Frelsesarmeen vil rydde opp etter tiggerne, og håper kommunen stiller med container til våren.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Men jeg står ved det jeg sa om at selv om de er fattige har de et ansvar for å rydde opp etter seg, sier han.

Klingsheim presiserer at tiggerne har holdt ganske god orden på området, men at det kom store mengder snø i det de reiste fra byen i desember, og dermed gjorde det særdeles vanskelig å rydde. Hun legger til at de i Frelsesarmeen gjerne er med på å hjelpe rumenerne til enda bedre holdninger rundt rydding og orden ved broa.

– Vi har bedt kommunene om å sette opp en container i nærheten slik at det blir mulig for dem å rydde opp og kaste søppelet. Vi håper kommunene bevilger penger til dette i år, sier Klingsheim.

Kristiansen sier til NRK at det er godt mulig kommunen kan ordne en kontainer for tiggerne.

LES: Få tiggere igjen på Sørlandet

LES: Fleire sympatiserer med tiggarane

– Ingen burde bo under broa

Så legger hun til at det viktigste i denne debatten er at man ikke skal akseptere at folk som oppholder seg i Norge må bo under en motorveibro.

– Rumenerne kommer til oss i Frelsesarmeen to ganger i uka og får mat og klær, men det burde være hospitser for dem, slik det er i de fleste vesteuropeiske land, som kan tilby husrom for natten for disse fattige menneskene. I Paris er det til og med forbudt for kvinner å sove ute. Der må de inn på hospitser. At vi i Kristiansand ikke klarer å gi takk over hodet til disse er en skam, sier Klingsheim.