NRK Meny
Normal

Fredsprisvinner til Arendalsuka

En stadig hetere klode blir tema under Arendalsuka 2014. – Dagsaktuelle temaer skal på dagsordenen, sier fylkesmann Øystein Djupedal.

Rajendra Pachauri

Leder for FN sitt klimapanel (IPCC), Rajendra Pachauri kommer til Arendalsuka or å diskutere klimapolitikk.

Foto: Saurabh Das / AP

Søkelyset settes på klima og global oppvarming tirsdag 12. august, når leder av FNs klimapanel Dr. Rejendra K. Pachauri stiller i Arendal.

Klimapanelet delte i 2007 fredsprisen med Al Gore.

Verdens befolkning har, ifølge Klimapanelet, valget mellom en klode som er opptil to grader varmere, eller en verden der oppvarmingen overstiger fire grader.

Klimatoppmøtet på agendaen

– Som tidligere settes dagsaktuelle temaer på dagsorden gjennom hele Arendalsuka. Alle debattene er representert med ansvarlig statsråd, sier leder av programkomiteen, fylkesmann Øystein Djupedal.

Til klimadebatten kommer også statsråd Tine Sundtoft (H). Blant sakene som skal drøftes er klimatoppmøte i Paris i desember 2015, der målet er å komme frem til et grunnlag for en global avtale om store kutt i utslippene av klimagasser.

Også i år blir det direktesendt partilederdebatt på NRK tv fra Arendal rådhus. Spørsmålet som stiller er hvorvidt regjeringen har levert etter 11 måneder i kontorene.

Andre temaer i dagene 11. til 16. august er landbruk, arbeidsliv, folkehelse, kunnskap, samferdsel, kommunestruktur og næringsliv.

Arendalsuka markerer i tillegg Grunnlovsjubileet og åpner også i år med debatt mellom ungdomspartilederne.

Imponert over programmet

– Jeg er imponert over programmet. Jeg kan garantere at Arendalsuka 2014 blir en like stor suksess som tidligere år. Vi gleder oss til en fantastisk uke i august og lover å legge alt til rette for årets viktigste demokratiske møteplass utenom Stortinget ”, sier leder av rådet, ordfører Einar Halvorsen i en pressemelding.

93 virksomheter og organisasjoner har meldt seg med stand i politisk gate, og flere står på venteliste.

Nytt av året er at Arendalsuka lanserer sin egen Arendalsuka-kunstner. I 2014 er det Håkon Gullvåg som representerer Arendalsuka med et trykk i 100 eksemplarer.