Fråtset i sult og smerte

Hun har hatt fokus på vekt og mat siden hun var 5-6 år og har hatt anoreksi siden hun var tenåring. Fremdeles jobber hun hver dag mot sykdommen. Møt Tina Øvland i denne ukens «Tett på».

Hun har hatt anoreksi siden hun var tenåring. Nylig fikk hun Sturla- prisen for sin ærlige biografi. Tina Øvland er gjest i denne ukens «Tett på»

NETT-TV: – Aller helst vil jeg veie null kilo, sier Tina Øvland i «Tett på».

Hun minnes at hun mislikte sin egen vekt og utseende allerede fra fem-seks års alderen. Tina Øvland fra Kristiansand utviklet raskt spiseforstyrrelsen anoreksi.

– Aller helst vil jeg veie null kilo, men da dør jeg jo. Sulten gir meg en rus som kan sammenlignes med å være forelsket. Jeg blir uovervinnelig, beskriver Tina Øvland.

I dag fortalte 41-åringen sin historie i NRK Sørlandets nettsatsing «Tett på» som du kan se ved å klikke på filmen øverst i denne saken.

Sturla- prisen for egen bok

Tina Ørland

– Jeg vil gjerne veie så lite som mulig, men da orker jeg ikke å trene med hesten min. Det er det ikke verdt, sier Tina Øvland.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Øvland har vært åpen, ærlig og slett ikke redd for å snakke ut om livet med spiseforstyrrelser. I 2014 kom biografen «Solen som sluttet å skinne», og den vant hun Sturlaprisen for i år.

– Forlaget mener at boken min er ubehagelig god. At jeg vinner en pris kom helt overraskende, forteller Øvland.

I boken forteller hun om et liv inn og ut av institusjoner og akuttmottak, om selvskading, ensomhet, sult og skam:

– Jeg har spunnet meg inn i mitt eget spindelvev, hvor jeg selv er byttet. Jeg har ingen svar på hvorfor jeg ikke kan klare å ta imot den hjelpen jeg trenger for å kravle meg ut igjen til livet. (Utdrag fra «Solen som sluttet å skinne»).

Tina Øvland er den fjerde gjesten i nettsatsingen «Tett på». Tidligere gjester har vært Rune Andersen, Kai Jacobsen og Ada Sofie Austergard.

Tina Ørland

Tina Øvland fra Kristiansand er gjest i denne ukens nettsatsing «Tett på», klokken 12.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK