NRK Meny
Normal

Fra Rwanda til Vegårshei

Hjelpearbeidere fra hele verden er i Vegårshei for å bore etter vann.

Hjelpearbeidere Vegårshei
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Hjelpearbeidere fra Rwanda, Sri Lanka, Indonesia, Mosambik, Somalia og Norge er nå på plass i Vegårshei for å øve praktisk på brønnboring og rensing av vann til bruk i kriseområder.

De travle hjelpearbeiderne skal i løpet av flere dager på Vegårshei lære seg ulike boretekniker, i en bygd som har mer enn nok plass og mer enn nok vann.

Daglig leder i bistandsorganisasjonen YME, som holder til i bygda, Geir H. Ommundsen, sier Vegårshei har flere fordeler.

Flotte treningsområder

Hjelpearbeidere i Vegårshei
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

- Da vi flyttet fra Oslo til Vegårshei var det mange som var forundret. Men nå ser vi de store fordelene med å holde til på landet. Her har vi områder hvor vi kan gjøre praktisk trening som stemmer godt med det vi vil møte senere, sier Ommundsen.

YME ønsker nå å etablere et fast opplæringsenter for slikt nødhjelpsarbeid i Vegårshei.

Bistandsarbeiderne øver på tenkte krisesituasjoner, som at et område i et land desperat trenger rent vann. Bistandsarbeiderne er på plass og jobber på spreng med å få klargjort rense og boreutstyret.

- Dette er folk som skal lede hjelpearbeid når kriser oppstår. De må kjenne utstyret så de kan lære videre til andre, sier Ommundsen.

Redder liv

Ingeniør Seff Hakizimana fra Rwanda Røde kors er én av utlendingene på Vegårshei. Han jobber med å skaffe mer vann i hjemlandet sitt.

Hjelpearbeidere
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

- Å være her er veldig bra for meg. Jeg lærer mye som vil hjelpe meg i jobben min for å utvikle landet mitt og Røde Kors i Rwanda. Dette utstyret vil redde liv i Rwanda for vi trenger mye vann. Kunnskapen jeg får her om boreutstyr er viktig kunnskap, sier Hakizimana.

Rådgiver Andreas G. Koestler i Norges Røde Kors, sier deltakerne lærer å bore vann på to timer.

- Det er snakk om mange tonn utstyr som kjøres inn i et område. Fra vi starter opp og til vi klarer til å levere vann til mange mennesker går det bare to timer, sier Koestler.