Kutter matsvinnet med få tastetrykk

Stadig flere serveringssteder selger mat som er for god til å bli kasta til rabattpris. Overskuddsmaten formidles til kunder via en applikasjon.

Matsvinn

Så mye mat kaster i snitt hver nordmann i året. Mer enn 40 kilo går rett i søpla.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Matsvinn er et omfattende problem. I Norge kaster vi årlig over 350 000 tonn mat. Det er en tredel av all maten som produseres.

Too Good To Go hjelper spisesteder og matbutikker å selge overskuddsmat til redusert pris gjennom en app. Maten havner da i magen – istedenfor i søpla.

Brukere av appen kan kjøpe god mat til lavere pris, og samtidig være med på å redusere matsvinnet.

Siden starten for to år siden har mer enn 560.000 matporsjoner blitt reddet fra å bli kastet.

– Svinn er miljø og økonomi

Åkki Lidi i Kristiansand har i mange år drevet serveringssteder. Bakeriet og kafeen "Drømmestedet" har tatt steget og blitt med i Too Good To Go.

– Mot slutten av dagen legger vi ut på appen det vi har av rester. Der kan folk se det og komme å kjøpe for en mye billigere penge. Med få tastetrykk blir vi kvitt mat som ellers kunne gått i søpla, sier Lidi.

Åkki Lidi

Åkki Lidi på Drømmeplassen i Kristiansand som tilbyr gjærbakst på appen Too Good To Go. (arkivfoto)

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Å få redusert matsvinnet er ikke bare er en miljøsak, men også god butikk.

– Svinnet er også økonomi. Mange i bransjen er opptatt av å ha minimalt med svinn. Det måler vi oss selv på, og svinn betyr tapte penger, sier Lidi

Vi forbrukere står for dobbelt så mye matsvinn som matindustrien og butikker. Det er anslått at hver person i snitt kaster over 42 kilo mat i året. Slaget står altså også på kjøkkenbenken.

På hjemmebane er Lidi opptatt av å ikke kaste mat. Som kjøpmannsdatter er hun lært opp til at melka ikke behøver være dårlig selv om den er gått ut på dato. Ved å lukte og smake merker man fort om maten er dårlig.

Hver mandag setter hun restemiddag på bordet.

– Vi har restemandag. Etter helga er det praktisk og sparsomt. «Kjøttfri tirsdag» betyr at jeg ikke går i butikken, men bruker det jeg har selv om jeg ikke alltid vet hva kjøleskapet skjuler. Det kan det bli kreativ kokekunst av, sier Lidi.

Hun tror at forbrukerne idag er vel så opptatt av miljø som økonomi.

Økende interesse

Hittil har 434.000 nordmenn lastet ned appen Too Good To Go.

I dag selger 700 bedrifter over hele landet overskuddsmat med prisavslag. Kafeer, restauranter, hoteller, kiosker, kantiner, bensinstasjoner, matbutikker og cateringselskaper tilbyr restemat via appen.

Utvalget er størst i Oslo, men tilbudet vokser stadig over hele landet. På Sørlandet kan man «redde» mat fra bedrifter i Kristiansand, Arendal, Grimstad og Tvedestrand.

Sophie Wiik, daglig leder i Too Good To Go, sier de nå setter ekstra fokus på Sørlandet. Hun oppfordrer spisesteder å bli med i kampen mot matsvinn.

Sophie Wiik driver appen Too Good To Go.

Sophie Wiik forteller at de via appen redder rundt 2000 porsjoner mat hver dag. (arkivfoto)

.