NRK Meny
Normal

Fotfølger «Bernie» i presidentvalget

Han har vært på «Bernie-rallies», snakket med utallige Bernie-supportere, dratt på husbesøk og vært på valgvaker. Reidar Strisland jakter på det nye, progressive USA.

Reidar Strisland

Reidar Strisland jobber med en bok om venstresiden i USA og har fulgt Bernie Sanders og tilhengerne hans tett i valgkampen.

Foto: Oddvar Røste

Reidar Strisland er fra Kristiansand og har vært leder av Rødt på Blindern. Nå følger han Bernie Sanders valgkamp på nært hold. Med seg som reisefølge og fotograf har han venndølen Oddvar Røste.

Bernie Sanders, valgkamp USA

Bernie Sanders med et engasjert publikum.

Foto: Reidar Strisland
Oddvar Røste

Oddvar Røste fra Vennesla utenfor Johnie's Coffee Shop i Los Angeles som under valgkampen har skiftet navn til 'Bernie's Coffee Shop'.

Foto: Reidar Strisland

Strisland har stipend fra Fritt Ord for å samle stoff til en bok om venstresiden i USA: «På sporet av et nytt Amerika». Han har allerede publisert en rekke artikler i Klassekampen.

– Vi fortsatt kjempe for de viktige sakene

– Jeg så hvordan Bernie Sanders begynte i det små, og forsto tidlig at han hadde en veldig engasjerende sak å kjempe for. Og så fikk jeg anledning til å reise til USA og følge kampanjen tett, sier Reidar Strisland.

Selv om Hillary Clinton har føringen nå, sier Sanders at han fortsatt skal kjempe for de viktige sakene – som å øke minstelønna til amerikanerne til 15 dollar og å gjøre utdanning gratis.

– Hvordan opplever du att budskapet hans blir tatt imot i USA?

– Jeg tror veldig mange amerikanere ønsker et gratis helsevesen og at penger skal styre mindre i politikken. I California hvor jeg er, er klimaendringene større enn mange andre steder, mener Strisland.

Ifølge kristiansanderen ser folk at det må tas noen ordentlige tak. Bernie Sanders appellerer spesielt til ungdommen, og undersøkelser viser at ungdommen ser mer positivt på sosialisme enn på kapitalisme.

– De har hørt hvor bra vi har det i Skandinavia med den sosialdemokratiske politikken, sier Strisland.

Mobiliserer mot Trump

Clinton og Sanders

Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Nå blir etter alt å dømme Hillary Clinton kandidaten for Demokratene. Skal du fortsette kampanje for henne?

– Jeg synes ikke budskapet hennes er godt nok. Jeg vil følge godt med på hva Sanders kommer til å gjøre, om han velger å stille som en uavhengig kandidat, sier Strisland.

Han tror det kan ende opp med at Sanders starter en organisasjon utenfor Demokratene hvor de da mobiliserer for Clinton for å forhindre Trump i å vinne.

– Vi får se. Jeg er veldig spent på fortsettelsen.

Nå venter en rekke intervjuer med sentrale Bernie-tilhengere. Men i mellomtiden skal han hjem og ta «lappen». Den er grei å ha i USAs bilbaserte samfunn.

Til høsten fortsetter Strisland ekspedisjonen, og skal reise rundt i flere stater for å undersøke fremveksten av Amerikas progressive krefter.