NRK Meny
Normal

Forventer mer tyveri av båtmotorer

Både norsk og svensk politi advarer mot at det nå kan komme en bølge med tyveri av båtmotorer.

Båtmotorer på båter

Kostbare båtmotorer på rekke og rad i en småbåthavn. Politiet ber båteiere være ekstra på vakt når båtene nå ligger mer ubevoktet enn i høysesongen.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Langs svenskekysten mellom Göteborg og Strømstad er det i sommer stjålet 330 båtmotorer, og politiet sier at godt organiserte bander nå vender seg mot Norge.

Norsk politi ber folk se etter båtene sine, fordi det ofte er mer tyveri mot slutten av sesongen når det er mindre trafikk i småbåthavnene.

Måtte gjøre noe

Området rundt Strømstad har vært spesielt rammet denne sommeren. Det er stjålet 72 påhengsmotorer, mot 35 i fjor og 21 i 2012.

Thomas Andersson

Politiinspektør Thomas Andersson leder arbeidet med «Båtsamverkan i Västra Götaland».

Foto: Svensk politi
Båt frastjålet motor i Sverige to

Slik ser det ut etter bandene som har herjet svenskekysten.

Foto: Svensk politi
Båt frastjålet motor i Sverige
Foto: Svensk politi

– Tyvene har fått jobbe uforstyrret i mange år. Vi var nødt til å gjøre noe, sier politiinspektør Thomas Andersson til NRK.no.

Derfor etablerte svensk politi i fjor en Facebook-gruppe for å fortelle hvor bandene herjer. Og det ble tatt grep for å få på plass vakthold i småbåthavnene. Nå ser de effekten av samarbeidet.

– Jo mer vi samarbeider, jo bedre blir vi mens det blir vanskeligere for tyvene, sier Andersson som leder arbeidet med «Båtsamverkan i Västra Götaland».

I Hele Sverige har antall tyverier økt med ti prosent siden i fjor, men der det settes inn tiltak er det nedgang:

– Det betyr bare at tyvene drar til andre områder.

Han anslår at 60–70 prosent er utenlandske ligaer, som operer både i Norge og Sverige. De slår effektivt og hardt til i ett område og frakter motorene raskt ut av landet.

– Er det slik at man i Norge ikke gjør noe slikt som oss, men fortsatt lar være å se etter verdiene sine, vil det være lettere å stjele der og dermed øke, advarer Andersson.

Venter på rushet

Så langt i år er det stjålet 31 båtmotorer på Sørlandet. En del brukstyverier av båter denne sommeren er holdt utenom.

I 2012 ble det stjålet i 70 båtmotorer, mens det i fjor var tyveri av rundt 50 motorer ifølge tall fra Agder politidistrikt.

Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar

Påtaleleder i Agder politidistrikt Terje Kaddeberg Skaar.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Det er store verdier, og de er relativt lett å stjele, konstaterer påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar.

Politiet samarbeider på tvers av landegrensene. Skaar sier det ikke er noen automatikk i at bander dukker opp langs norskekysten fordi det har tatt det de kan klare i Sverige.

Det er imidlertid klart at sensommeren og høsten er høysesong for tyveri av båtmotorer.

– Da er båthavnene ganske tomme for folk. Oppdagelsesrisikoen er betydelig mindre

– Hvor godt eller dårlig er de passet på og under oppsyn?

– Det er veldig delt. Noen båtmotorer er ikke sikret i det hele tatt. Det er nye og kraftige motorer med veldig høy verdi. Så oppfordringen blir å sikre båtmotorene så godt som mulig, også opplagsplasser, sier Kaddeberg Skaar.

Mer varsling

Mer vakthold og varsling har vist seg å være svært effektivt i Sverige.

– Vi informerer om hvor det skjer tyveri, og gir båteiere tips om hvordan de kan forhindre tyveri, slike at det blir vanskeligere for tyvene og lettere for oss å ta dem, sier Andersson om bruken av Facebook.

Mange båthavner har også i Sverige hatt frivillig vakthold i flere år, men det har vært vanskelig å få folk til å stille opp.

– De kan ha vanskelig med å se helheten, og tenke at deres runder med vakthold gjør at det ikke skjer noe der, sier Andersson og forklarer at de fikk følelsen av å ha en er aktiv jobb i forhold på grunn av Facebook-siden:

– Der kan de hele tiden se at det foregår tyveri langs kysten.

I ett raid slo en bande til samtidig i fire båthavner, men i den ene som hadde vakthold ble politiet varslet. Politiet pågrep fire personer, og folk med båt i de tre havnene fikk tilbake båtmotorene sine.

– Det ga oss viktig informasjon om en ny liga, som hadde begynt å herje fra Göteborg. Senere har vi tatt flere fra den samme ligaen, takket være samarbeidet i den ene båthavnen.

Seks personer som ble tatt i februar i år, hadde vært også i Norge. De ble dømt til ett års fengsel og utvist fra landet.

Store verdier

– Det er millionverdier i norske havner. Ofte er det ikke tilsyn i det hele tatt. Nå utover er hyttefelt tomme men havnene er fulle av båter. Jeg skulle ønske at folk var flinkere til å passe på, sier informasjonsdirektør Jon berge i If

Jon Berge

Informasjonsdirektør Jon berge i If Skadeforsikring.

Foto: IF Skadeforsikring/Kilian Munch

Skadeforsikring.

Han mener det er god grunn til å være ekstra på vakt denne gangen:

– Trenden fra Sverige er at de tar både eldre og mindre motorer, som de ikke har tatt før. Det gjelder å passe på om du har nytt eller gammelt, lite eller stort. Absolutt alt kan forsvinne, så det er bare å råde folk til å ha jevnlig tilsyn med båtene sine, sier Berge.

Svensk politi mener de fleste båtmotorene fraktes ut av Norge og Sverige, men at også en del blir igjen.

– Det er utrolig lett å fjerne identiteten på en båtmotor, og gjøre den identitetsløs, påpeker Andersson.

– Det står folk klare til å kjøpe, og dette er god butikk for dem som stjeler, sier Berge og understreker:

– Vi er bekymret for ar tyvebander flytter seg hit, det vet vi at de har gjort før.

I Sverige kalles bandene for «Dammsugarligan» slik Expressen GT skrev om i sommer.

– De tar absolutt alt, og støvsuger der de slår til. Det er derfor de kalles støvsugerligaen, konstaterer Berge.

Forsikringsbransjen har lenge ivret for at Norge skal få et register med obligatorisk registrering både av båt og motor.