– Ingen ting som tyder på høye strømpriser

Det er ingen grunn til å bekymre seg for høye strømpriser i vinter. Det mener markeds og kommunikasjonsansvarlig hos strømleverandøren LOS, Thorbjørn Laundal.

Lese av strømmåler
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Han sier at det er ingen ting som tyder på at vi får høye strømpriser.

– Det er ikke bare vi i LOS som mener dette. Det er generelt for bransjen. Det er ingen som mener at prisen vil sprette opp på det nivået vi hadde for noen år siden.

Kulde og tørke har betydning

Det eneste som nå kan gi en betydelig prisøkning, er ifølge Laundal om det skulle komme en lengre periode med kulde og tørke.

Kundeservice LOS

Hos strømleverandører LOS har de egne kraftanalytikere som følger med på ulike variabler som kan ha betydning for strømprisen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Da vil folk fyre masse, og da vil prisene gå noe opp.

Laundal mener likevel at det ikke vil bli noen ekstrempriser denne vinteren.

– Vi sitter med kraftanalytikere og folk som ser på prognoser og værmeldinger. Ingen av disse sier de ser tegn som tyder på at det blir høy strømpris i vinter. Så langt vi kan se, kommer strømprisen til å holde seg på et behagelig nivå gjennom hele vinteren.

Bryr seg ikke om strømprisen

Før helga tok NRK Sørlandet en spørrerunde på gata for å finne ut hvor opptatt folk flest er av strømprisen. Det gjennomgående svaret var at folk ikke bryr seg særlig mye om strømprisen. Mange holder seg til én og samme strømleverandør, og tar ikke bryet med å sjekke prisene til andre leverandører. Dette overrasker ikke Laundal.

– Det er vel et uttrykk for at folk har en strømpris de kan leve med.

Råder folk til å sjekke prisene

Eirik Nyberg i forbrukerrådet, råder folk til å følge med.

Eirik Nyberg

Eirik Nyberg i forbrukerrådet råder folk til å følge med på strømprisene.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Ta en sjekk to, tre ganger i året. Finn ut hvordan din strømleverandør ligger prismessig i forhold til de billigste leverandørene på markedet. Det er stor forskjell mellom den dyreste og den billigste strømleverandøren.

Nyberg har selv sjekket dette i forhold til sin egen husholdning. Han fant ut at han kunne spare 1600 kr i året ved å skifte strømleverandør.

– Det er penger det, sier han.

Nyberg mener grunnen til at så få tar seg bryet med å skifte strømleverandør, er at de opplever det som tungvint.

– Et tips er å søke på strømkalkulator på nettet. Der har det kommet minst én leverandør som fikser alt dette for deg. Da slipper du å tenke på det.

Han råder alle til å gå inn på konkurransetilsynets nettside for å sjekke hvilken strømpris de enkelte leverandørene opererer med.

Reduser strøm til oppvarming

Ifølge markedssjefen i LOS, lå strømprisen i dag tidlig på 33 øre per kilowatt time. Det kaller han en "behagelig" pris.

Han har likevel ett tips til de som vil redusere strømregningen.

– 60 prosent av strømregningen, er knyttet til strøm som er brukt til oppvarming av boligen.