NRK Meny
Normal

- Aldri systemet som feiler

Leder for støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, håper rapporten fra 22. juli-kommisjonen blir så konkret og konstruktiv som mulig.

Video - Omsorgen var til stede hele tida

Leder av støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg forventer en klar og usminket rapport fra 22. juli-kommisjonen, som gjør Stortinget i stand til å fatte beslutninger og som gjør Regjeringen i stand til å skrive en stortingsmelding, sier Blattmann til NRK.no.

Rapporten fra kommisjonen blir offentliggjort mandag. Blattmann håper ikke det blir lagt skjul på noe.

– På den måten kan vi få noen endringer i forhold til det som blir pekt på, sier Blattmann, som selv mistet sønnen Torjus på Utøya 22. juli.

– Man må komme med noen tydelige meldinger om hvor forbedringspotensialet ligger, og så må vi ha politikere som er i stand til å fatte beslutninger, sier Trond Blattmann.

– Aldri systemet som feiler

Politiet venter sterk kritikk i rapporten. De har satt psykologer i beredskap, ettersom de forventer at også enkeltpersoner vil bli omtalt i rapporten.

– Jeg forventer at de kommer til å være tydelige på hva som gikk galt. Jeg forventer også at de plasserer ansvaret der det ligger, sier Blattmann.

– Det er aldri et system som gjør feil. Det er alltid noen som fatter beslutninger, og så agerer systemet deretter, mener han.

Skal ikke lete etter syndebukker

Mange er spente på hva som kommer i 22. juli-kommisjonens rapport, og hvem som kan måtte stå til ansvar for eventuelle avsløringer av alvorlige feil. Men lederen av kommisjonen sier oppgaven deres ikke har vært å finne syndebukker.

– Litt folkelig sagt oppfatter jeg at vi skal besvare to hovedspørsmål: Hva skjedde egentlig 22. juli, og hva kan vi lære? sa Gjørv da hun ble presentert som kommisjonens leder.

– I mine øyne skal vi se mer på samfunnssidene enn på de enkelte individene, SA Bech Gjørv.

Alexandra Bech Gjørv

Alexandra Bech Gjørv leder 22. juli-kommisjonen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kommisjonen er også bedt om å fremme forslag til forbedringer slik at fremtidige angrep skal kunne avverges, og hvordan landet skal kunne håndtere nye kriser på en best mulig måte.

Kommisjonen skal også ta hensyn til at mange av de berørte 22. juli var unge mennesker.

Utøya politiarbeid

Politifolk er blitt forberedt på sterk kritikk, også av enkeltpersoner i rapporten. Her er de på Utøya to dager etter terrorangrepet.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX