Ny mulighet onsdag: Forventer flere skypumper

Det er gode muligheter for at vi får oppleve flere skypumper i Norge i årene som kommer. – De kan dukke opp allerede i morgen, sier meteorolog.

Timelapse-video av skypumper utenfor Fevik, tatt av John Sperre

Timelapse er en serie stillbilder satt sammen til fort film, her med ett sekund mellom hvert bilde. – Jeg har aldri sett noe slikt. Det varte en halv time, sier John Sperre som tok bildene fra stuevinduet på Lauvåsen på Fevik.

I dag tirsdag har nyheten om skypumper på rekke og rad utenfor Aust-Agder gått landet rundt.

Det vil trolig oppstå flere skypumper langs kysten i årene som kommer, og det kan ifølge meteorolog skje allerede onsdag.

– Det er en ørliten mulighet for at det oppstår igjen i morgen. Det er meldt de samme værforholdene i det samme området, sier Hilde Holdhus i StormGeo og understreker:

– Om det skjer eller ikke er veldig vanskelig å si.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seilbåt ved skypumper

Helt til høyre i dette bildet er det en seilbåt. – Den var noen ganger midt mellom to søyler og veldig nærme. Det så ufattelig ut, men selvfølgelig kan dybde og avstand spilles oss et puss, sier fotografen som så på skypumpene i en times tid fra yttersiden av Tromøya i Arendal.

Foto: Øystein johansen / Privat

Mer i vente

Meteorolog Holdhus sier videre at menneskeskapte klimaendringer gjør at det blir mer torden og regnbyger om sommeren, og dermed øker også sjansene for slike fenomener.

Hilde Holdhus StormGeo

Hilde Holdhus i StormGeo tror det kan blir flere skypumper i årene som kommer.

Foto: StormGeo

– Luften skal bli varmere og mer fuktig. Da er det større sjans for at vi får ustabil luft med bygeskyer. Da er det sannsynlig at vi kan få flere fenomener som dette.

Det er ikke forsket på dette, så hun sier det er vanskelig å si noe mer konkret om hyppighet og styrke på kommende skypumper.

Sjeldent syn

Det florerer med spektakulære bilder og videoer av dagens oppsiktsvekkende værfenomen.

– Det er ikke uvanlig at vi har skypumper her i landet sommertid. Men de er ofte ikke så kraftige, sa statsmeteorolog Arild Mentzoni til NRK.no tidligere i dag.

Mange lar seg imponere over den tydelige søylen mellom sky og hav, men en del misforstår hva dette er.

– Det er mange som tror at sjøen suges opp, men det er det ikke. Det er kondens inni den roterende luften som gir de lange snablene som henger ned fra skyene, forklarer Holdhus.

Meteorologene konstaterer at dagens kombinasjon av både to og tre skypumper på rekke er et sjeldent syn.

– Langs kysten vår skjer det er par ganger i løpet av sommeren. Noen varer ikke så lenge. De forsvinner like fort som de kommer, sier Holdhus.

(Artikkelen fortsetter under TV-innslaget.)

Et helt spesielt syn møtte folk ved kysten mellom Arendal og Grimstad i formiddag. Flere enorme skypumper i havet kunne sees samtidig. Det er så uvanlig, at det blir sammenligna med tornadoer i midtvesten i USA.

– Hold dere unna

En skypumpe har mye til felles med de langt kraftigere tornadoene, som til tider herjer USA. Det er i begge tilfeller roterende luft.

– Men forskjellen er at tornadoene har en sterkt roterende bygesky forkant, som gir veldig intens vind i tornadoene. En skypumpe er svakere, forklarer Holdhus.

Hun sier at folk ikke trenger være redde for at det skal bli en masse tornadoer her til lands.

Likevel kan vinden i en skypumpe ligge opp mot storm i styrke, og dermed gjøre skade:

– Det kan være veldig heftig når det står på, og grunn til å holde seg unna når man ser det på sjøen, og helst prøve å komme seg unna. Det er ikke noe man vil ha over småbåten eller kajakken sin

– Kan det velte båter og rive av kalesjer?

– Ja, det kan det nok i verste fall. Det avhenger av hvor kraftig rotasjonen er, hvor kraftig bygeskyen er og hvor høyt opp i atmosfæren den går. Det er vanskelig å bedømme, og derfor er det best å holde seg unna, sier Hilde Holdhus i StormGeo.

Se video:

Skypumpene filmet utenfor Aust-Agder.

Se bilder og videoer som folk har lagt ut på Instagram: