Forvandler treplater om til rockestjerner

Dag Ringstad lever og ånder for å lage og gi bilder til rockestjerner. Det neste på hans lange liste er Sting og Elton John.

Dag Ringstad lager kunst av sine egne rockehelter. Til høsten blir det utstilling i Oslo

Drømmer om å gi Elton John et fotografi i sommer. FOTO: John Poulsen

Dag Ringstad

Dag Ringstad skjærer ut rockestjerner av treplater.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Barry McGuire med portrett laget av Dag Ringstad

Barry McGuire viser stolt fram portrettet på scenen. Laget av Dag Ringstad

Foto: Privat

Kunstneren fra Kristiansand har interessert seg for rockemusikk hele livet. Etter en oppvekst på 1960-tallet hvor det meste gikk i gitarriff og primalskrik begynte han å lage bilder av idolene sine.

Med en av Edvard Munch sine teknikker kalt tresnitt har han skåret ut store rockemusikere og forvandlet treverk om til røffe bilder.

Madonna, Ozzy Osbourne, Michael Jackson og Mick Jagger er noen av mange legender som henger på veggen på den gamle mølla på Grim i Kristiansand hvor Ringstad lager bildene sine.

– For oss som vokste opp på 60-tallet var rockemusikken det store som skjedde. Jeg har jo vært så heldig å treffe mange av heltene mine, sier han og viser fram signaturen til Barry McGuire som lå på toppen av alle hitlister på midten av 60-tallet med hiten «Eve Of Destruction».

– Han har faktisk et av bildene mine hjemme. Det er veldig kult, sier Ringstad som også er musiker.

Dag Ringstad med Elton John-motiver
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Drømmer om å gi Elton John et bilde

Lista over store artister innenfor rocken som har et bilde fra Ringstad er lang. Målet hans har hele tiden vært å hedre musikken.

I begynnelsen av september skal sørlandskunstneren stille ut mange av bildene sine i Oslo. Da NRK.no møter han på verkstedet i Kristiansand, har han nettopp blitt ferdig med et bilde av Elton John som skal spille på Stavern festivalen i sommer.

– Målet er selvfølgelig å prøve å få gitt han bildet, men da må ting klaffe. Han er jo en av de aller største så det er ikke sikkert jeg får noe tid med han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag Ringstad

TRESNITT: Dag Ringstad bruker samme teknikk som Edvard Munch får å få fram rockens legender av treplatene.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Bildene er som gutteromsplakater for voksne

Selv liker han å få fram det røffe i bildene som alltid har definert musikksjangeren. Mange nordmenn har bilder fra Ringstad på veggen. Han sier at bildene blir byttet ut med plakater når folk blir voksne.

– Man kan jo ikke ha plakater av ungdomsheltene sine på veggen som voksen. Derfor er det fint at folk kan bevare litt av rocken og ungdommen i seg med et fint bilde på veggen.

Målet hans er å lage bilder av de 50 største rockestjernene gjennom historien. Etter det vil han finne på noe annet.