Hopp til innhold

Fortvilte forskere ved UiA

Forskningsmiljøet ved Universitet i Agder fortviler over for lite tid til forskning, på grunn for mange undervisningstimer. Forsker Finn Erik Klausen mener lite fokus på forskning på sikt kan ramme studentene, mens Forskerforbundet frykter for universitetets anseelse.

Finn Erik Klausen

Forsker Finn Erik Klausen ved UiA er oppgitt over liten tid til forskning.

Foto: Margrethe Lindebø Skeie / NRK

Klausen er pensjonert, men arbeider fortsatt som førstelektor og forsker ved fakultetet for realfag ved universitetet.

Forskning < undervisning

Finn Erik Klausen

Forskeren finner den nedprioriterte forskningsbiten paradoksal.

Foto: Margrethe Lindebø Skeie / NRK

Han mener for mange undervisningstimer stjeler dyrebar tid fra de som ønsker å forske.

– Her underviser vi dobbelt så mye som de gjør på de tradisjonelle universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø. Det forventes det at vi skal forske like mye, og det er et veldig paradoks, undres Klausen.

– Hadde det kanskje bedre som høyskole

Når skolen ble universitet, visste ledelsen at det ville bli et økt press på forskning, uten at det ville bli tildelt mer midler fra statlig hold.

– Det som da kan skje er at kvaliteten på forskningen går ned, og at mengden på forskning går ned. På lengre sikt betyr det at vi aldri vil kunne konkurrere med de tradisjonelle universitetene. Vi klarer ikke å stille i samme klasse, sier Klausen til NRK.no.

– Selv om det er å banne kirken, så tenker jeg at kanskje vi hadde det bedre som høyskole enn vi har det som universitet, sier Klausen.

Fortvilelse i Forskerforbundet

Leder for Forskerforbundet ved UiA, Kjell Skaug, bekrefter at forskermiljøet er oppgitt over manglende muligheter til å drive med forskning på lik linje med andre universiteter.

– Vi har hele tiden krevd at det skal være større prioritering til forskning, og rektor har lovet oss at hun skulle snu hver eneste stein for å finne midler til det, men det har ikke vært så veldig mye til nå under de steinene hun har snudd, sier Skaug til NRK.

– Er i en oppbyggingsfase

– I dag er vi et universitet, og i dag krever vi at du skal kunne både forskning og å drive utdanning, sier rektor Torunn Lauvdal ved universitetet.

– Men når forskerne føler de ikke har nok tid til å drive med forskning?

– Det er det som er utfordringen. Vi er i en oppbyggingsfase, og det betyr at vi har veldig mye god forskning, men vi har en del å gå på. Får vi mer ressurser til forskning, så må vi ansette flere folk. Den undervisningsbyrden vi har i dag blir fordelt på flere, sier UiA-rektoren.

Vil det bli ansatt flere forskere utover høsten?

– Jeg håper vi får ressurser til å ansette flere. Vi gjorde ikke det i årets budsjett, så får vi se hva som skjer i forhold til neste års budsjett, sier Lauvdal.

Torunn Lauvdal

Rektor Torunn Lauvdal håper neste års budsjett kan blidgjøre forskerne.

Foto: Margrethe Lindebø Skeie / NRK

– Nødt til å prioritere forskning

Skaug i Forskerforbundet mener undervisningstilbudet for det økende studenttallet ved universitetet i Agder er bra. Men etterhvert tror han også studentene vil påvirkes av mangel på forskning.

– Det er klart at skal vi overleve som universitet, så er vi nødt til å prioritere forskning og kunne vise til at det er forskning og publisering ved Universitetet i Agder, sier Skaug.

– På bachelor-nivå tror jeg ikke problemet egentlig er så stort. Men det kan nok bli mer på master- og spesielt doktorgradsnivå, hvis man ikke prioriterer forskning, advarer Skaug.

Frykter for anseelsen

Han frykter det mangelfulle forskningstilbudet vil gå utover univesitetets anseelse.

– Og det er klart at å ha studenter er den beste markedsføringen vi kan ha overfor søkere til studiene våre. Problemet er jo at de vesentlige inntektene til universitetet er ved studenter og undervisning, mens anseelsen til universitetet er på grunn av forskning. Dermed har du noe som liksom ikke helt går opp, sier Skaug.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %