NRK Meny
Normal

Fortsatt enorme mengder snø i fjellet

Sola er i ferd med å lokke denne hytta på Ljosland i Setesdalsheiene ut av snøen. Flere steder i fjellet er det fortsatt snødybde på over to meter.

Gunvor Ljosland

Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland skisenter.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er nesten umulig å fastslå hvor mye snø det er her, men i snitt må det fortsatt være mellom 170–180 centimeter. Mange plasser er det langt mer, sier Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland skisenter.

Hun forteller at det har vært kraftig snøsmelting de to siste ukene, men at hyttene i området fortsatt ligger godt begravd med mye snø rundt.

Bjørnevatn Snø

Dette bildet har Torstein Salvesen tatt ved Bjørnevatn lørdag. Han forteller om store mengder snø i høyfjellet.

Foto: Torstein Salvesen / NRK

– Snømengdene i vinter har betydd mye ekstra arbeid. Det har vært en utfordring å finne steder å kvitte seg med snøen vi har brøytet vekk fra trekket. Men fordelen er at vi får en lang sesong med gode skiforhold, sier Ljosland.

I utgangspunktet avslutter skisenteret sesongen etter påske, men på grunn av de gode skiforholdene kan det bli aktuelt å holde oppe lenger.

Over to meter

Hytteeier på Bjørnevatn i Valle, Torstein Salvesen, forteller at snødybden i området ligger på mellom 170 – 220 centimeter avhengig av hvor man er. Han driver nettstedet bjornevatn.no og har mye kontakt med hyttenaboer i området.

– Jeg har noen kontakter som har hytte på Store Bjørnevatn. De kan ennå ikke klare å finne fram målepinnen. Og den er på to meter, forteller Salvesen til NRK.no.

Fant ikke hytta si

For litt over én måned siden hadde flere hytteeiere på Bjørnevatn regelrett problemer med å finne igjen hytta si.

Bilde av Skarpeids hytte

Dette synet møtte Gunnlaug Skarpeid og familien forrige fredag. Det tok noen timer bare å måke ut inngangsdørene.

Foto: Aleksander Skarpeid / Privat

NRK.no skrev blant annet om Gunnlaug Skarpeid som ble møtt av en totalbegravd hytte i slutten av februar. Flere steder var hyttene usynlige under enorme snømengder.

– Vi begynte bare å le når vi kom frem, dette har vi aldri opplevd før, fortalte Gunnlaug Skarpeid. Fortsatt er flere hytter godt begravd nedi snøen.

– Det er mange hytter som har vinduer og dører godt skjul under snøen. Overalt er det trapper og stiger ned til inngangspartier og verandaer, forteller Torstein Salvesen.

Aldri opplevd så mye snø

Snø

Det er ikke lett å finne igjen hyttene etter at det har kommet store mengder med snø. Dette bildet ble tatt 18. februar i år.

Foto: Odd Rømteland

Til tross for de enorme snømengdene som lavet ned over innlandet og fjellet i februar, har Salvesen hørt om få hytteskader.

– Mitt inntrykk er at det har gått bra til tross for det store snøfallet. Jeg har i alle fall ikke hørt om noen som har fått skader på hyttene sine her oppe. Nå gjør sola jobben, så vi er i ferd med å se de fleste hyttetakene, sier Salvesen.

Han er mest imponert over hvor mye snø det er på fjelltoppene.

– Jeg har aldri opplevd så mye snø i høyden. I dag gikk jeg en tur opp til mellom 1200–1250 meter. Det er ekstreme mengder så høyt oppe. Vi har i alle fall skisesong i minst to måneder til, mener Salvesen.

Så mye snø er det fortsatt i fjellet

  • Sirdal: 120 centimeter (kilde:skiinfo.no)
  • Bortelid: 167 centimeter (Bortelid.no)
  • Ljosland: 170 centimeter (Skiinfo.no
  • Brokke: 125 centimeter (Brokke.com)
  • Hovden: 160 centimeter (Skiinfo.no)
  • Bjørnevatn: 220 centimeter (Bjørnevatn info)
  • Eikerapen: 100 centimeter (Eikerapen.info)
Store snømengder i fjellet i Sør-Norge
Forskjellige klipp med snø i indre Agder