Dyrevernerne raser og sirkusdirektører rister på hodet.
Mattilsynet har, på vegne av Landbruks- og matdepartementet (LMD), sendt på høring nytt regelverk om hold og fremvisning av asiatisk elefant i sirkus.
Tidligere har Mattilsynet vært imot å ha elefanter på positivlista for sirkusdyr, men bøyer nå av etter føringer fra LMD.
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avfeier påstander om at han går imot faglige råd om å forby sirkuselefanter.
– I realiteten stiller vi strengere krav, men åpner samtidig for fortsatt å ha sirkus med elefanter i Norge. Elefantene vil få det bedre, sier Slagsvold Vedum til NTB.
– Men vil de få det bra?
– Bruk av dyr i sirkus er alltid en balansegang, det er et dilemma rundt det og et spørsmål om de ville hatt det bedre i det fri, sier statsråden.
- LES OGSÅ:
Ingen endring
Slagsvold Vedum sier det nye forslaget har tatt utgangspunkt i gjeldende regelverk i Sverige og Danmark. Reglene garanterer elefanter selskap av en artsfrende, at de får fotstell, har et oppholdssted som skal inkludere naturlig atferd og aktivitet, samt at elefantene ikke skal gjøre øvelser som kan være skadelige for dem.
NTB har vært i kontakt med to av Norges største sirkusvirksomheter, Cirkus Merano og Cirkus Arnardo. Begge understreker at elefant er et hovedtrekkplaster og en svært viktig del av norsk sirkustradisjon.
Are Arnardo har ingen problemer med forslagene til Slagsvold Vedum.
– Kravene som er foreslått er faktisk minimumskrav som vi allerede i lang tid har oppfylt, så dette vil ikke innebære noen innstramming for oss, han.
– Vil det ikke bli dyrt å måtte anskaffe en elefant til for å ha en artsfrende?
– Vår elefant er født i fangenskap og har vokst opp alene sammen med kameler. Han er et tilfelle der reglene vil åpne for at andre dyrearter er tilfredsstillende som selskap. Så vi trenger ingen ekstra elefant, sier Arnardo.
Misforstått
Direktør Knut Dahl i Cirkus Merano påpeker at kravene langt på vei er oppfylt, men ønsker ikke å kommentere ytterligere før de har kommet med en offisiell høringsuttalelse.
Han mener for øvrig debatten skjer på feil grunnlag. Han reagerer på at Mattilsynet sier til NTB at de fleste elefantene som er i sirkus i Europa i dag, er ikke født i fangenskap. De er fanget som unge, og temmet på en måte som vi ikke mener er forsvarlig.
– Jeg anslår at det er 90–100 elefanter i europeiske sirkus i dag, de er alle født før 1975, og de er født i fangenskap. De kjenner ikke til noe annet. Når de dør, blir det ikke aktuelt å temme nye elefanter. Sirkuselefanten er en utdøende rase. Hva vil egentlig dyrevernere vi skal gjøre? Sette dem fri de siste 8–10 årene av levetiden, når de ikke kjenner noe annet enn sirkuslivet, spør Dahl.
Raser
Dyrevernorganisasjonen NOAH fortviler over forslaget til nye regler. I likhet med sirkusene påpeker de at reglene ikke innebærer noen reell bedring for dyrene.
Men mens sirkusene mener dyrene har det bra, mener NOAH regelforslaget tillater at elefantenes liv forblir tragisk.
Informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen slutter seg til kritikken.
– Sirkuselefanter har vært gjennom grusomme dressurmetoder med bruk av spisse pigger, ild og fastlenking. Da hjelper det lite at den nye forskriften foreslår at to elefanter kan dele 200 kvadratmeter, og at de kun skal holdes bundet i kortere perioder. Dressurmetodene blir man uansett ikke kvitt, sier hun.
Merano-direktør Dahl stiller seg hoderystende til påstandene.
– Hadde vi vært skyldige i alt de anklager oss for ville vi vært sperret inne for lenge siden, sier han.