NRK Meny
Normal

Politiet forteller om skuddene i Ålbæk

Mandag skal to tjenestemenn fra det danske politiets spesialstyrke fortelle hva som skjedde i havna i Ålbæk da en arendalsmann ble skutt og drept under et smuglerforsøk.

Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

To tjenestemenn fra politiets spesialstyrke skal mandag fortelle om hva som skjedde i havna i Ålbæk under den dramatiske politiaksjonen.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Fem nordmenn er tiltalt for forsøk på å smugle 260 kilo hasj fra Danmark og til norskekysten. 6. januar i fjor aksjonerte Politiets Efterretningstjeneste (PET) i havna i Ålbæk mot de tiltalte smuglerne. For første gang skal politiet fortelle i retten om hva som skjedde under aksjonen.

– Jeg er skutt!

En 37 år gammel tiltalt mann fra Akershus forklarte i Retten i Hjørring i forrige uke. Han hadde smuglet hasj til Danmark og var i Ålbæk havn da Politiets Aktionsstyrke slo til. TIl kai lå det også en hurtiggående båt som skulle frakte hasjpartiet til Norge. Båten ble ført av en 49 år gammel mann fra Arendal.

Gert Dyrn

Forsvarer Gert Dyrn sier at hans klient, en 37 år gammel tiltalt mann, fikk sjokk da politiet slo til i havna i Ålbæk.

Foto: Lars Eie / NRK

– Jeg hørte noen ropte:" Jeg er skutt, hjelp, jeg er skutt!" forklarte 37-åringen i retten.

Han forklarte seg om sin rolle på havna. I retten har mannen erkjent å ha smuglet 45 kilo hasj fra Spania til Danmark. Akershusmannen ble pågrepet etter at politiet slo til.

Det ble avfyrt skudd fra politiet og ifra båten. Forsvarer Gert Dyrn sier 37-åringen var sjokkert etter aksjonen.

– Det er ikke tvil om at min klient var dypt sjokkert over det som skjedde på havna. Hadde han visst det var våpen med i bildet og et stort politioppbud, hadde han ikke vært med, sier 37-åringens forsvarer, Gert Dyrn.

Forsvareren sier at hans klient fikk på seg en sele og hette da han ble pågrepet. Det var da tre personer om bord i båten, den avdøde 49-åringen fra Arendal, 37-åringen fra Akershus og en 28 år gammel mann fra Vestfold.

Lukket rett

Aktor Mette Bendix

Aktor Mette Bendix har bedt om lukket rett mandag.

Foto: Lars Eie / NRK

I to dager har tre av de tiltalte forklart seg i saken. Tre erkjenner delvis straffskyld, to nekter for alt. De er tiltalt for forsøk på å smugle 260 kilo hasj.

To tjenestemenn fra det danske Politiets Aktionsstyrke skal vitne i retten mandag og aktor Mette Bendix har bedt om lukket rett, noe dommer Ib Jensen har gått med på.

– Vi har bedt om lukket rett fordi tjenestemennene har et arbeid der det er viktig at deres identitet holdes hemmelig. Blir ansiktene kjent så, vil det ødelegge deres framtidige arbeid, sier aktor Mette Bendix.

Under politiets forklaringer i retten mandag blir de tiltalte blir ført ut og journalistene blir plassert i et annet rom, men får høre på politimennenes forklaringene via høyttalere.

Det er første gang offentligheten får høre detaljer om hva som skjedde da en 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept under aksjonen i Danmark.

Gjorde ikke noe straffbart

Etter skyteepisoden ble det klart at en dansk tjenestemann ble truffet av skudd, 49-åringen ble drept, mens en tiltalt 28-åring fra Vestfold ble skutt i armen og brystet.

Ingen av de fem nordmennene er tiltalt for å ha skutt mot politiet. I retten har to av mennene forklart at de ikke visste det var våpen om bord i den hurtiggående båten.

Politiaksjonen ble etterforsket av Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Den danske statsadvokaten har konkludert med at politiet handlet i selvforsvar da arendalsmannen ble drept og en vestfoldmannen fikk skuddkader.

Slik skjedde aksjonen:

Illustrasjon over hvordan politiet stoppet smuglere i Aalbæk.

To tjenestemenn fra politiets spesialstyrke skal mandag fortelle om hva som skjedde i havna i Ålbæk.