Hopp til innhold

Vinyl i vinden – første norske fabrikk på 30 år

Den økende interessen for musikk på vinyl gjorde at duoen Arne Kjelsrud Mathisen og Frode Strømstad startet sitt egen vinyltrykkeri.

Duoen Frode Strømstad (t.v) og Arne Kjelsrud Mathisen (t.h) har startet Norges vinylpressefabrikk.

VINYLTRYKKERI: Duoen Frode Strømstad (t.v.) og Arne Kjelsrud Mathisen (t.h.) har startet Norges første vinyltrykkeri på 30 år.

Foto: Mads Nielsen / NRK

– Lydopplevelsen med vinyl henger mye sammen med det fysiske. Det å kunne sette seg ned å ta musikken hakket mer seriøst enn å trykke på Spotify-knappen, gjør totalopplevelsen mer hellig for mange, sier medeier Arne Kjelsrud Mathisen.

Grimstad-mannen er selv musiker og produsent, og er nå med på den nyoppstartede vinylfabrikken i Egersund.

Det er Norges første vinyltrykkeri i drift på 30 år.

– Mange band og artister ønsker å gi ut fysisk musikk, og nå som CD-en er begynt å bli faset ut har vinylen fått en oppsving, sier Mathisen og legger til:

– Det var en såpass spennende utvikling og førte til at vi ønsket å sette i gang med dette.

Tidligere har norske artister som ønsket å gi ut musikk på vinyl måtte gjøre det gjennom fabrikker i Tyskland og Øst-Europa. Nå finnes det et norsk alternativ.

Vinylpressa på fabrikken i Egersund er importert fra Canada

IMPORTERT: Vinylpressa på fabrikken i Egersund er importert fra Canada.

Foto: Mads Nielsen / NRK

Realiserte drømmen

Sammen med Frode Strømstad (også kjent som frontfigur i «I Was A King»), har duoen skaffet seg fabrikklokaler, og fått levert vinylpresse fra Canada. Nå er de i gang for fullt med vinyltrykkingen.

– Det finnes ikke andre som gjør dette i Norge – og jeg har alltid savnet det, sier Strømstad.

Flere ganger har han tenkt «hva om det fantes?».

– Da skulle jeg gitt ut veldig mye mer vinyl, sier han.

Nå er drømmen realisert.

– Det har vært litt svinn i starten, men det er blitt bedre nå som vi er skikkelig i gang, sier Strømstad og ser på en stabel med vinylplater som er deformerte etter trykking.

Vinyl har passert CD-en

I år er det 70 år siden LP-en kom, samtidig er første gang i nyere tid at International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) i Norge registrerer at vinylsalget er forbi CD-salget.

– Mange liker rett og slett vinyl. Det er fremdeles et nisjeprodukt, men det er et produkt både artister og publikum omfavner, sier Marte Thorsby, managing director i IFPI Norge.

CD-salget første halvår i 2018 sank med 34 % sammenlignet med første halvår i fjor. For vinylsalget var det en liten oppgang, etter flere år med allerede stor vekst, ifølge ifpi.no. Strømmetjenestene nærmer seg nå en markedsandel på nærmere 90 % av den solgte musikken.

En miks av nytt og gammelt

– Det som er fascinerende når man ser topplistene på vinylsalget er at det finnes en blanding av nye norske artister, samt gamle legendariske band, sier Thorsby.

– Med andre ord ser de helt annerledes ut enn de andre topplistene, legger hun til.

Thorsby ser ingen grunn til at vinylen-bølgen skal dabbe av etter hvert, ettersom det har gått fra å være en urban nisjegreie, til noe for flere sjangre og målgrupper.

– Vinylens oppgang viser at mange fremdeles ønsker en LP med cover og alt som følger med. En perfekt personlig julegave å gi bort til absolutt alle, avslutter hun.